Berita yitttu.....

Assalammualaikum...

Entry kedua pada hari yang sama. Bila aku dah buat dua entry dalam sehari maknanya aku tengah rajin dan harap-haraplah rajin ni sampai rasa nak buka slide, study dan buat nota.

Nak cerita...
Feeling yang mana aku patut rasa sebab bila ayah bagitahu khabar gembira tu, aku terus jadi blank lalu blur lalu menjadi debu-debu berterbangan.
To be honest. Memang gembira dan tahniah buat ayah atas pelantikan itu. Cuma, I'm thinking too much to leave all memories dengan kawan-kawan.
Hopefully jodoh kita panjang lagi untuk bertemu di masa akan datang.

Apa yang membinggungkan yinni....haha
Wa simpan dulu ikat tepi...Make a good wish...menunggu keputusan penempatan bulan 7 ni.

Pesanan...
Kepada LAAWLY, member-member sekolah atau member-member yang berhasrat untuk berkunjung ke rumah beta pada raya tahun ini, jemputlah datang sementara masih dekat...Lepas ni tak tahu dah, dapat menetap kat mana lagi...

After 29 years....time to return home...
-Father-

The return of Superman
-Me-

Ramadhanku di perantauan

Assalammualaikum...

Melangkah ke 3 Ramadhan. Alhamdulillah.
Masih belum terlambat untuk mengucapkan selamat datang ya Ramadhan dan selamat berpuasa kepada semua yang telah dikurniakan kesihatan dan kesempatan.

Sekali lagi Ramadhanku di perantauan. Oversea //masih seberang laut...boleh la//
Alhamdulillah hati masih kuat walaupun mak update gambar berbuka tiap hari.
#RamadhanPertamaMeeKari
#RamadhanKeduaMeeBasah

Aku hanya boleh bagi #RamadhanMakanFree dan #RamadhanMakanIkutBajet

It isn't something yang perlu disedihkan.
Orang yang tak berkemampuan belum tentu dapat sahur dan iftar, barangkali puasa mereka dilanjutkan sehingga keesokkan harinya.
Maka bersyukurlah kita wahai anak-anak perantau yang senasib saya.

Bercakap pasal Ramadhan, bercakap juga tentang final exam.
Saya tak zezabarrrr nak exam (tangan ke bahu) tapi mata jangan naik, nanti kena sumpah dengan hakak lyda...haha dah tak pasal-pasal nanti jawab exam angkat paper ke atas.

Ok, jangan merapu....balik pada exam tadi.
Nak cakap good luck je la....tak nak cakap lebih-lebih sebab diri yinni belum cukup motivasi lagi nak buka buku. Yang pastinya akan ada last paper syndrome...
Tahniah 'International investment' kerana menjadi yang terpilih untuk syndrome ini.

Sekian...

Untitled

Assalammualaikum wbt....

This entry will be untitled for reason. Orang baca satu entry tu base on the title, jadi entry ni tak ada apa pun utuk dibaca. So, no need to concern on this.

I supposed to talk about motivation or something inspired as to give benefits for others but now, I'm writing just to see how far I've walk through this world. About my pain, my gain....its all about muhasabah sebenarnya. But yeah, I hope, I'll learn from that and get so much lesson to be careful on my future.

I remember few days ago.
I try to not lets anyone know that I've no money even 1 ringgit...I only have about 20sen.
Yes, its two days ago. One of my friend ask me to buy her food on my way home.
But, I was created a lot of reasons to avoid it without telling her that I've no money.
So, I told her that I've class that time. But, she said, "Nevermind, you can buy after your class".
Here I failed to avoid.
Then, I told her again..."I've 3 ringgit only..its not enough and I'm too lazy to go to ATM" (but otherwise, I've nothing to withdraw)...then, she said, "Nevermind, just buy me rice, 1 ringgit".
Here, I failed again to avoid.
Then, I let the time pass until finally I finished my class. I went back home but I'm thinking of her along my way.
At the end, I just go home and decided to tell her that I was forget to buy food for her. I know she is sick and needs food to eat before she take her medicine.
I can't feel calm, so...I'm sorry, I was burden someone because of my situation. I asked my another friend to go to her room and give her food to eat. I was glad and I still can survived.
Chingu ya, I'm sorry for lying you.

Day by day....
About 2 days I learn how to be a smart person while spending. I learn how to be patient, I learn how to be a grateful slave, I learn how to be a strong heart person especially.
And ohhhh...one more lesson, I know that is how the feelings when you have no money. Will always worry about tomorrow and feels like to cry when I smells something delicious. I pin this story as one of conditions that will be memorable moment to remember.

I told this story because I already free from that zone. I said again, I ALREADY FREE FROM THAT ZONE. So, nothing to worry. Its normal.
During my study, money is being a worries.
I'm not saying that, I'm counting my assets. No...I know semua itu dunia yang tidak patut dibimbangkan.
I always talk to myself 'Rahmat dan rezeki Allah tu luas, tak ada apa yang nak dibimbangkan'. But everyday, I'm afraid if I over used my money...mungkin boleh kata agak berkira dan selalu takut duit tak cukup. This kind of worries.

I'm not too negative with this situation because its a normal as a student. I mean 'student biasa-biasa'. Sebenarnya, dalam dunia ni salah satu kunci ujian adalah 'Syukur'.
Bila tengok keadaan sendiri yang sedang diuji dan dibandingkan dengan keadaan orang lain yang tidak bernasib baik. Bersyukurlah dengan apa yang kita ada.

Every month, my father will give me 200 ringgit, but if they need more money, sometimes I just get 70 or 40 ringgit untuk belanja dengan bijak. Kalau duit habis, I've to wait 25th every month sebab itu sahaja tarikh orang kerajaan dapat gaji.

Sebelum ni banyak baca kisah-kisah kesusahan hidup orang-orang yang berjaya.
Ada yang terpaksa makan nasi dengan air garam.
Ada yang tidur tak berbumbungkan atap.
Ada yang terpaksa bersusah payah untuk ke sekolah.
Hence, I don't want people to expect that I'm coming from a rich family. Dan my mom pesan, jangan tunjuk kat orang kalau kita susah. Kami juga pernah diuji,
Even my father work with government, we still have money crisis. Sampai satu masa kami terpaksa kumpul duit adik-beradik untuk beli beras 5 kilo.
There is something to remember, is 'My father's smile' that can described from his eyes.

Tapi kan, perasan tak, beza hidup kita dengan orang yang lagi tak berkemampuan, hal macam ni sesuatu yang tak patut dikeluhkan.
Ok, that's my old story to be a lesson.
Dan menjadi sumber kekuatan untuk terus bertapak ke atas.

Sekarang ni, mak dah selalu pesan dhuha dan tahjud jangan tinggal. Tapi nak istiqomah tu tak mudah. >.<
Tapi usahalah, itu yang terbaik....ingat, rahmat Allah tu luas, jangan terus berputus asa.

......
Here,
I want to thank to all of my friends yang susah senang bersama.
Terima kasih, always there for me...understand me....reading my eyes...
I'm not asking anything from you other than love.
Keep loving me for who I am. Sometime aku boleh jadi kawan yang tak guna, so I'm sorry for my mistake. I'm really sorry for everything.

Thanks for those who give me money dalam keadaan yang terdesak she give me more than what I need. You'll always in my prayer.
Thanks for those who feeding me, giving me foods to eat. May Allah bless you.

I'll tell to my generation and let them know that kawan-kawan macam ni, memang wujud dalam dunia ni. Ini bukan kisah mermaid yang dongengan semata tapi, ini adalah realiti yang indah.

Sekian.
........

Hari aku nak habiskan 2,938,465.3333333 patah perkataan

|| Assalammualaikum ||
Lepas habis semua stress, harini kerja aku nak bercerita,....so entry ni akan jadi satu buku cerita yang panjang like I don't care how long it is, yang penting aku nak bercakap. Seharian tak keluar jumpa orang dan tak bercakap dengan orang. Jadi aku nak bercakap walaupun dalam hati (using this way)....sebab mitos dan lagenda mengatakan bahawa perempuan ni ada 2,938,465.3333333 patah perkataan yang perlu dihabiskan dalam masa 1 hari. :D

Let me start my story...
Firstly, I admit that I'm actually an introvert. (Years ago)
//throwback//
Tiap kali sign buku rekod sekolah, guru kelas aku mesti cakap kat ayah..."anak cik ni pendiam sangat, susah nak dengar suara dia dalam kelas"...Then, balik rumah aku kena bebel dengan mak sebab ayah cerita apa cikgu cakap.."Lain kali tak faham tanya cikgu, jangan diam je". Result aku tak ada la teruk sangat masa tu. Dapat la jugak reward sebab ayah janji kalau dapat A ayah bagi RM2. Dia punya happy masa tu macam perasaan sekarang dapat RM100.

Tu kisah tahun 2004. Start 2005 means aku masa tu tahun 5, dapat pindah kelas dari kelas kedua pergi kelas pertama, tapi study aku merosot, sebab dah duduk kelas pertama, pelajar dalam kelas tu semua lagi super duper pandai...masa tu ada 45 orang pelajar dalam kelas. Dan walaupun aku tetap dengan gred aku A...B...C...peperiksaan pertengahan aku dapat nombor 43..peperiksaan akhir tahun aku dapat nombor 40. Sakit jugak la walaupun ekceli lulus, nombor yang almost 'uncit' ni memang menyakitkan. Kat situ la kau kena bebel oleh semua orang + basikal kena rantai + tak boleh keluar main sabtu ahad + kena jawab banyak soalan latihan...dll. Faktor semua disebabkan budak2 pandai tu la, faktor keduanya sebab ada budak hensem sangat duduk depan aku, susah nak fokus...hahaha ok lupakan, karut je semua. Sekarang semua mostly dah study oversea. Menyesal sekarang sudah tidak berguna. Dah otak diorang memang geliga macam batu jade nak buat macam mana kan.

Tapi kan memang banyak benda nak cerita masa 2005. Banyak benda yang aku tak boleh lupa masa tahun 5.
# Kena marah cikgu sains sebab tak fokus, masa dia tengah mengajar aku duk main pukul2 tangan kawan aku kat sebelah sebab dah bosan.
# Peristiwa kalut aku masa ikut lumba lari passing baton wakil rumah hijau.(maaf ya sebab jadi penyumbang kekalahan hehe) cikgu kata, "Mula!!!", "lari-lari-lari..." aku pun lari la, semua pun lari, tapi aku tiba-tiba terdengar suara "nanti-nanti....". (lalu aku pun kalut patah balik ke garisan mula, hakikatnya semua dah jauh lari). haha mambang betul suara tu. Seminggu kot aku belatih tak pernah dapat nombor 'uncit', sekali pertandingan dapat nombor 'uncit'. Itulah, kita merancang, Allah yang menentukan. :)
# Ikut pertandingan nasyid sekolah, dengan nama kumpulan Nur Al-Balqis. Boleh la dapat no 2 dapat sijil dan piala (yang sekarang dah patah, tapi aku gigih gam balik sebab sayang sangat dengan moment ni)
# Bawa bekal makan dengan kawan-kawan, kadang aku tumpang makan bekal orang sebab selalu tak bawa bekal. //nasi putih+sosej+telur goreng+kicap// always febret ;D
# Tolong mak jual kuih kat bawah blok. Time rehat sekolah agama, petang jam 3, mak suruh balik rumah, (rumah dekat dengan sekolah). Mak suruh jagakan meja kuih sebab mak nak naik rumah solat asar. Hari-hari rehat makan kuih mak free...haha
# Lepas balik sekolah agama jam 5, tak terus balik rumah...terus pergi padang main baseball dengan baju kurung. Balik rumah nak dekat maghrib sampai kena marah dengan mak.
# Kumpul duit dengan kawan-kawan sorang 80 sen sebab nak beli kodak (film kamera):kononnya nak ambil gambar ramai2 tapi last2 aku bawak balik rumah kodak yang baru dibeli untuk masukkan dalam kamera. masa tu ayah tak tahu aku ambil kamera nak masukkan kodak. last2 salah masukkan, kodak pun rosak. (Maaf kawan-kawan, semua kecewa tak dapat bergambar)
# Kami minta no tel ustazah lepastu call ustazah guna public phone menyamar jadi orang lain, tapi kantoi.

Ok, next....tahun 2006
aku tahun 6. Masa tu aku masih dalam kelas pertama. Then, cikgu cakap...ada ujian saringan tahun 6 untuk tapis pelajar yang layak duduk kelas pertama sebab cikgu nak fokus 25 orang pelajar yang cikgu target untuk dapat 5A UPSR. Aku memang dah agak aku tak lepas. Tapi aku sedikit berbangga sebab masa ujian saringan tu aku dapat nombor 30 something berbanding dengan sebelumnya yang below 40. -_-
Kesudahannya, aku turun ke kelas kedua. Jumpa balik kawan lama. Jejak kasih la kononnya. (dalam imaginasi: "Liyana..selamat kembali, kami rindu kamu...akhirnya kamu kembali...."). Hakikatnya, hanya imaginasi. Seketul Liyana mengusung begnya masuk ke dalam kelas lalu duduk di tempat duduk belakang bersendirian, merenung tingkap mencari masa depan. Hari-berganti-hari.....dan pada suatu hari, akhirnya jumpa juga seorang kawan (orang yang duduk sebelah). I'm so thanks to her. Dia selalu backup aku bila kena buli....Seketul Liyana ini kena buli dengan budak perempuan yang duduk belakang aku, badan dia agak besar, selalu sakitkan hati aku...tah macam-macam dia cakap, aku pun tak faham. Hati aku kebal lagi dengan kata-kata dia, jadi aku buat tak layan sampai dia sakit hati, the next day...dia mula kacau kerusi aku dari belakang. Tengah study dia goyang-goyang kerusi aku wehhh....bila aku tengok dia kat belakang, dia berhenti dan berpaling tempat lain. Lepastu dia buat lagi..., sakit hati....dia ulang-ulang sampai aku rasa geram, rasa nak tumbuk dia, nak gantung dia atas kipas, nak tendang-tendang kepala dia....tapi. Itu hanya imaginasi, kerana sebaliknya.........aku nangis. hahahah. Dia pun apa lagi, suka la bila aku nangis.

But you know what? at the end....jadi benda sweet. Masa nak dekat UPSR, kami jadi kawan. Yang lagi sweet, masa nak ambil keputusan UPSR kat sekolah, tiba-tiba ada sorang kawan datang kat aku bagi satu bungkusan hadiah. Aku tanya siapa bagi, dia cakap si fulan...Then, aku rasa macam nak nangis. Masa ambil result tu aku datang lambat, dia datang awal jadi tak sempat nak jumpa, dia kirim hadiah tu dengan kawan aku yang lain. Lepas tu, aku dah tak jumpa dia, sebab dia orang semenanjung...jadi dia balik semula ke Melaka sambung tingkatan 1 kat sana. Dalam tu dia bagi note yang touching, dua buku mustika hahahah dan dua patung kecil yang buat cucuk belakang pensil tu. Sampai sekarang aku masih simpan. Buku mustika tu pun aku masih jaga walaupun....hahahah lawak la jugak. Tapi aku jenis menghargai, even orang bagi penutup botol sebagai hadiah pun aku akan simpan. xD sampai sekarang aku lost contact dengan dia sebab dulu-dulu aku tak pakai handphone. lepas dapat result UPSR baru mak hadiahkan hanphone nokia 2310, dapat la merasa main game snake.

Banyak pulak cerita tahun 6...cerita luar skolah lagi lain.
Ok next...next....
Tingkatan 1...masuk sekolah baru.
Budak innocent, baju besar, beg tinggi, kasut masih main lekat-lekat. Bila tengok senior-senior semua rasa macam masuk ke dunia lain. Masuk tingkatan 1, cikgu bagi kelas ikut keputusan UPSR, aku dapat masuk kelas pertama. Macam biasa, benda yang aku paling tak suka...saingan sangat sengit. dan macam biasa juga, tiap kali sign buku rekod, guru kelas cakap dengan ayah, "Liyana ni cik, pendiam sangat dalam kelas...."...lepastu cikgu tengok aku, "Liyana, kamu lepas ni jangan pendiam sangat dalam kelas"....aku pun senyum-senyum dengan cikgu. Then, cikgu sambung cakap balik dengan ayah, "Tapi tak apa kalau diam-diam ubi berisi". Baiklah cikgu, cikgu nak saya jadi ubi apa? ubi keledek? ubi kayu? ubi rebus?. Saya akan pastikan cikgu dapat makan ubi.


Dannn, life goes on....aku malas nak cerita banyak kisah masa aku tingkatan ni. Agak membosankan. Masa aku tingkatan 2 aku teruk habis. Maths aku selalu fail. Sebab cikgu yang mengajar tu ayu sangat, suara dia lembut. Bila aku tak faham, aku bosan dan malas nak tanya. Dan padahnya, aku fail Math sepanjang tingkatan 2. Bila naik tingkatan 3...aku insaf. Dapat cikgu Maths yang terbaik, tegas, tapi tak la garang sangat. Dia berjaya mendidik aku sampai aku dapat Maths A masa PMR. I love you teacher. Semua cikgu pun I love you. Thanks for ever teaching me. I can't pay you back other than pray for your happiness. Habis PMR...naik tingkatan 4. Kehidupan lebih mencabar. Keputusan PMR meletakkan aku dalam kelas aliran Sains Tulen iaitu sekali lagi kelas pertama. -_-
Macam biasa aku tak perlu cakap banyak, saingan sangat-sangat sengit. Kat situ la aku berhadapan dengan pelajar-pelajar 8A, 7A, 6A dan AAAA yang tak berpeluang/tak mahu sambung sekolah berasrama penuh. Mula tingkatan 5, aku mula rasa ada mulut dalam kelas...dan mula ada ramai kawan. hahaha sedih betul rasa. Maka mulalah tertubuhnya geng LAAWLY, (Love Allah, Allah Will Love you). Bersyukur la dapat kenal dengan geng sesungguhnya, yang kaki study, kaki tazkirah, kaki lawak, kaki main-main....semua package. Tak ada la aku kena kejutan budaya tiba-tiba masuk sekolah menengah jadi budak sosial kan.

Hahahaha,
Ok move on la ke Form 6, 2012....agak sedih terpisah dengan LAAWLY. Mostly mereka dapat sambung Matrik, aku sambung Form 6 yang sebelum ni aku berikrar tak mahu masuk. Aku sangkut sebab Fizik dan Kimia tak memenuhi syarat. Tapi, I just follow the flow atas sokongan mak ayah aku yang sentiasa di telinga. Tingkatan 6 aku beralih bidang ke bidang perniagaan. Sangat jauh dari apa yang aku belajar sebelum ni. Langsung tak pernah ada asas dalam ekonomi dan perniagaaan tapi tiba-tiba kena belajar benda ni. Bila kawan-kawan kau yang dalam kelas tu ada basic ekonomi, terus rasa ketinggalan jauhhhhh sangat. Struggle aku kena lebih masa ni, semua subjek aku tak pernah repeat melainkan pengajian am yang aku fail masa pengggal 2. Cikgu kata, kalau ada fail Pengajian am,  keputusan akhir nanti fail semua. Jadi dengan terpaksa relanya aku repeat satu paper, melayangkan RM50 kepada kementerian, dan kesudahannya...lulus dengan jayanya. Apa lagi nak cerita tingkatan 6 ni?
# Dapat kawan baru yang sekepala segila setidak siuman hahahaha
# Orang confess tapi aku tolak mian~, dapat hadiah hari jadi dalam kelas, (Terima kasih, masih simpan)
# Pengalaman buat kerja kursus, kehulu-kehilir cari responden.

Form 6 semua benda pelik yang bawa aku sekali lagi ke dunia baru. Bukan lagi dunia seorang budak skema, bawak buku kemahiran hidup setebal 2 inci di tangan.

Ok....habis dah nak cerita pasal dunia sekolah...sekarang thowback out of school.
Tentang... siapa saya, haha (Macam tajuk buku cerita tahun dua yang letak dalam buku nilam)
# Lin adalah seorang yang lebih suka duduk rumah menghadap komputer. Menulis Fanfiction (2011-Now), Cerpen (2014-Now). Edit poster (Fanfiction mostly). Main Photoshop (Ultimate hobby). a.k.a ada life sendiri2.
# Dulu suka fangirling dengan kawan-kawan online. (kawan alam maya dari Indonesia, Philiphine, Peru, US, dan Cannada). Dan sekarang, mereka semua dah tinggal kenangan. Dulu suka fangirling dengan diorang, tapi bila sekarang, pemikiran fangirling tu dah jadi lain, menjadi punca lost contact.
# First dulu minat sangat dengan kumpulan BEAST not really dengan Super Junior walaupun masa tu Super Junior yang paling top.
# Dulu balik2 cakap dengan mak "Mak, tengok ni, boyfriend saya...lee gi kwang..."*sambil tunjuk kat tv yang tengah main rancangan Music Bank* hahahahahaha, lepastu mak pun layan je la perangai anaknya yang pelik ini...asal keluar penyanyi korea kat tv, tak kira siapa, semua mak panggil lee gi kwang..."Lin...ni kat tv, ada chingkwang...chingkwang..."...hahahaha tak boleh lupa bila mak salah sebut nama dia. (Sekarang, seorang Lin sudah tidak setia dengan lee gi kwang nya) xD
# Ok, mula menulis blog masa lepas tingkatan 5. Banyak blog...padam, buat baru, padam, buat baru...dan inilah yang terakhir.
# Dan, seorang bekas trainee PLKN San Shui Tawau....menamatkan latihan dengan jayanya. menghadap banyak perangai manusia yang aku cuma mampu tengok sambil geleng kepala.
# Yassss, the most important thing, suka travel tapi tak pernah jumpa kawan yang sungguh2 nak ajak kumpul duit pergi travel pada tarikh sekian-sekian. :(

Sekian....
The end untuk throwback semua.....

Dan untuk yang sekarang.
I hope I can be happy as happy as before.
No stress...no worries...no...no...no...
but, I'm thankful for what I've through along my life.
thanks for my current life, having friends yang sangat memahami lubuk hati ini.
Ada masa nanti aku sambung balik karangan ni sebab bila sampai kepada kisah hidup aku di universiti sekarang. Aku jadi tak ada ayat untuk merungkai setiap cerita. Banyak sangat yang rumit.
Jadi, yang manis tu bila dah sampai diabetis baru aku cerita ya...

Aku yakin tak ada yang nak baca sebab tu aku bebel panjang-panjang suka hati aku hahahah...Kbai.

Oh! what I've done in early May....??

Hi guys, here again! I'm in this site. Talking something that I shouldn't. I've many think. Overthinking in simple word. Actually, yeah I shouldn't talk about this thing, It's all about my stress. almost in depression, but I hate to say that I'm in depression. Its not good you know? (should minum air Yassin or air Ruqiah). In this case, I'm NOT IN DEPRESSION, I just having STRESS. So, this May is began with stressful days.

Ok, I'm not that 'clever' to jot down all my stress here right?. so, just let it go...I'm not going to talk about that. I'm quite relieved....

Before I start...I love to mention this;
"Bencilah perbuatannya dan bukan pelakunya"
So, It was like this,
I've friends....we're not too close for sharing about ourselves honestly....just assume we're friends. All of us rarely gathering together. I just know them almost 3 years. They have their own lifestyle....own personalities...own character...own thought...and everything about those I just need to respect without arguing. "I'm a weaker....I'm a weaker...."(singing in the water)

"Guys!! please covering your aurat..."
.
.
 "Stop dating...stop talking harsh words...stop cursing"
.
.
"Stop playing around with your words....stop this....stop that..."

I really can't talk like this to them.
I'm not hating them...I just hate their attitude...and of course I hate myself. Kenapa boleh tengok attitude orang tapi tak mampu nak tegur? why with me why?
I don't want to let them go with that way...they already know everything. They ever covering their aurat perfectly but then, change back again to their previous life for a reason:...."I don't want to be hypocrite"

So, what should I do? They know about that but ignore it....and I'm still in this responsibility :'(

One more thing...
Simple advice to others....
I'm begging to all my friends...
Please!!!
control you emotion...
control our happiness...even kita happy macam mana sekalipun try to not showing either it means or not to hurt others.
Jaga batas pergaulan kita, I've promise myself to not showing my crazy side to any guy, so I hope you don't drag me to be crazy. I can't control my craziness, so I begged for help...it sometimes happened. (Crazy that I mean is : make a super duper stupid joke, or story that make me laugh out of loud...fangirling etc). I'll start hating myself when I'm realize it happen. Silent is always right when I hate myself.

I need 18 years to just talk about friend because that is the period where I start having friends in my life. I'm a sensitive person. I hate a liar. Faker who fake in everything. (Better to stay away from me before I love you to be my friend). It was hurt you know? DAMN HURT!!!

Ok!! enough...I don't want to talk anymore!!!

__________________________
WILL BE MY NEXT FICTION
COMING SOON




Contact Form