Akan menetap di Tenglu...?

10:10 AM

Assalammualaikum...
Macam biasa lepas paper je aku buat entry. *tah pape.

Paper Business communicaton tadi agak dasyat, senjata yang dia gunakan hampir saja menumpulkan bilah shuriken aku. Tapi alhamdulillah, dengan kekuatan serta ketabahan, daya kuasa megabait super ultra berjaya ditingkatkan sehingga akhirnya paper itu tidak berjaya mengalahkan aku. sekian.

Next, paper calculation.....kalau subjek theory aku practices tulis entry ni, agak-agak subject calculation nak practikkan apa? kot boleh cuba kira markah main batu seremban ke, kan?, atau kira peratusan semut yang asyik duk berkeliaran atas meja study aku ni. Agaknya idea ni boleh pakai...
-_- nonsense....

Ok, habis dah iklan. teruskan dengan tajuk utama entry.
Lepas paper tadi, dalam group wassap cerita pasal news.

Mak : "Ya, dah dapat beli tanah kat sana"
Me : "Area mana?"
Mak : "Kat Tenglu, dekat dengan jalan besar"

Dan aku loading agak lama....
Tenglu??
kenapa aku tak pernah dengar?
Ke dekat-dekat dengan Daegu, ke Gwangju ke....boleh jalan-jalan kat Seoul kan. eh...

Ni kalau aku tanya ni, mahunya kena bahan. Jadi aku pun buat la research and said ohhhhh......
ada rupanya tempat nama tu. Tenglu ni mukim(pecahan) dalam daerah Mersing, Johor. Kesian kat aku, biasa la dah lama ada masalah hati dengan subjek geografi ni.

Pasal pengetahuan aku tentang tempat tak penting. Yang penting, what my parents really hope.
It is like finally, mereka akan kembali bertapak di tanah kelahiran mereka, dan aku pula yang akan berjauhan dari tanah kelahiran.

Well, tu sebab mak aku selalu nasihat itu ini ini itu pasal itu ini ini itu....ah malas nak cakap topik apa.

Me : "Ma...this this this, like that like that"
Mak : "Its up to you, that is your future, but I hope..........."

Tang "I hope" mak tu, I know what she really mean....

By hook or by crook, they don't want their daughter and son stay away from them like what they already experience the situation.
Walaupun tak tinggal terlalu dekat, at least masih dalam satu pulau dan tidaklah setahun sekali atau 2 tahun sekali baru dapat jumpa. Its damn hurt......

I never see my father cry, but when his father die...he use to cry silently because he can't be beside him. So, I hope my father will allowed to get his early pension because almost 23 years of work, the application to get moves still not approved by them.
I start to being so emotional when talk about this.

So, I decide to choose what my parents means by their 'hope'.
Redha Allah itu terletak pada redha kedua ibu bapa.
Kita nak ke mana atas dunia ni tanpa redha mereka?, sedangkan kita mengharapkan keredhaan Allah.

dah....habis cerita.

Thanks For Yor Comment

0 comments

Contact Form