Mata yang letih buat degree rabun tak menentu


Assalammualaikum....
Entry ni nak cakap pasal benda beneficial sikit...walaupun takde la keluar exam.
Sebenarnya, aku cakap topik ni bukan berdasarkan research or data anaysis pun, tapi berdasarkan pengalaman aku.

Few months before, aku buat recheck untuk tahu degree rabun aku dah berapa. Ala2 superhero nak pergi cek power dia dah level berapa untuk upgrade senjata...hoho
Then, ceritanya...uncle tu check la mata belah kanan aku. Done, dia pun record....
Lepastu dia check mata kiri pulak....tapi dia berkerut....dia check balik mata sebelah kanan....kening dia makin berkerut...haha end up dia guna menual.

Tau kenapa dia berkerut....?
Dia kata, "Amoi, you punya mata letih, itu pasal degree tak stabil...sebelah kanan, saya tengok tadi 400, tapi sebelah kiri saya tengok 200"...
Uncle tu pun gelak...

Hahahah gila sampai 400....boleh jadi, lepas ni aku punya speck kanta sebelah kanan lebih tebal dari sebelah kiri, maunya tak seimbang. Kepala pun ikut senget...xD

Jadi, itu je la apa yang uncle tu kata. Kalau mata tu letih memang sight kita jadi tak stabil. Jadi pengajarannya, once bila dah rasa penat dan ngantuk....tidur je la ya...tidur....jangan paksa study.

Dan sekarang aku pun dah dapat beza mata aku bila letih dan fresh tu macam mana. Bila kelopak mata tak terlipat sepenuhnya, itu tandanya mata dah penat.....tidur je la ya...tidur....jangan paksa study....

*ketawa katak *

Kita kena juga bagi hak rehat pada diri kita....dia pun ada hak untuk berehat. Tidur 8 jam sehari dah cukup memadai, nak lebih 8 jam pun boleh, terserah kamu aja...pokoknya akarnya daunnya kamu harus istirehat cukup...titik...

Akhir kalam.....take your rest well.

Akan menetap di Tenglu...?

Assalammualaikum...
Macam biasa lepas paper je aku buat entry. *tah pape.

Paper Business communicaton tadi agak dasyat, senjata yang dia gunakan hampir saja menumpulkan bilah shuriken aku. Tapi alhamdulillah, dengan kekuatan serta ketabahan, daya kuasa megabait super ultra berjaya ditingkatkan sehingga akhirnya paper itu tidak berjaya mengalahkan aku. sekian.

Next, paper calculation.....kalau subjek theory aku practices tulis entry ni, agak-agak subject calculation nak practikkan apa? kot boleh cuba kira markah main batu seremban ke, kan?, atau kira peratusan semut yang asyik duk berkeliaran atas meja study aku ni. Agaknya idea ni boleh pakai...
-_- nonsense....

Ok, habis dah iklan. teruskan dengan tajuk utama entry.
Lepas paper tadi, dalam group wassap cerita pasal news.

Mak : "Ya, dah dapat beli tanah kat sana"
Me : "Area mana?"
Mak : "Kat Tenglu, dekat dengan jalan besar"

Dan aku loading agak lama....
Tenglu??
kenapa aku tak pernah dengar?
Ke dekat-dekat dengan Daegu, ke Gwangju ke....boleh jalan-jalan kat Seoul kan. eh...

Ni kalau aku tanya ni, mahunya kena bahan. Jadi aku pun buat la research and said ohhhhh......
ada rupanya tempat nama tu. Tenglu ni mukim(pecahan) dalam daerah Mersing, Johor. Kesian kat aku, biasa la dah lama ada masalah hati dengan subjek geografi ni.

Pasal pengetahuan aku tentang tempat tak penting. Yang penting, what my parents really hope.
It is like finally, mereka akan kembali bertapak di tanah kelahiran mereka, dan aku pula yang akan berjauhan dari tanah kelahiran.

Well, tu sebab mak aku selalu nasihat itu ini ini itu pasal itu ini ini itu....ah malas nak cakap topik apa.

Me : "Ma...this this this, like that like that"
Mak : "Its up to you, that is your future, but I hope..........."

Tang "I hope" mak tu, I know what she really mean....

By hook or by crook, they don't want their daughter and son stay away from them like what they already experience the situation.
Walaupun tak tinggal terlalu dekat, at least masih dalam satu pulau dan tidaklah setahun sekali atau 2 tahun sekali baru dapat jumpa. Its damn hurt......

I never see my father cry, but when his father die...he use to cry silently because he can't be beside him. So, I hope my father will allowed to get his early pension because almost 23 years of work, the application to get moves still not approved by them.
I start to being so emotional when talk about this.

So, I decide to choose what my parents means by their 'hope'.
Redha Allah itu terletak pada redha kedua ibu bapa.
Kita nak ke mana atas dunia ni tanpa redha mereka?, sedangkan kita mengharapkan keredhaan Allah.

dah....habis cerita.

Dah selesai satu paper!!


Assalammualaikum....
Tiba-tiba blogging sebab nak cakap pasal benda ni saja. "I've finished one paper!!"

Baru tweet semalam sebab syndrom tu dah menjadi-jadi kat aku. But like finally, harini selesai.
That is what happened to one of my TS friend yang lambat start paper hehe
/*senyum senget*\
Dia punya excited tu la syndrom namanya. I feel you, jangan risau...

Next paper aku hari khamis. Masih belum boleh bersenang lenang, duduk tengok MLM sambil layan potato chips. Tak boleh....tak boleh...
First paper have taught me everything about my knowledge.
Kita biasa dengar students nowadays, "Study untuk jawab exam, bukan untuk pengetahuan".
Remind 200 juta kali pada diri, insaf pun 200 juta kali. Maknanya, memang dah sifat yang liat sangat nak ubah. Study-study, then jawab exam...few months lepastu bila ditanya dah lupa. -_-
Sebenarnya first paper ni aku saja nak buat kajian ke atas knowledge diri sendiri.
/*mata ke atas*\ #Kalau malas cakap malas#
Haha, first paper juga la jadi mangsa.
But I end it well dengan jayanya even not 100% satisfy.

Aku tak letak full effort dekat paper International trade ni sebab aku tak minat nak talk pasal economies setelah lama dia menyiksa otak aku suatu ketika dahulu. So, aku just read dan faham the basic things yang aku belajar masa form 6. Sebab aku dah tahu soalan tu mesti akan tanya tentang opinion. So, yes...the question be like;
"In your opinion, what policy should be used based on Malaysia's economic situation. Export Led Economy or Import Substitute Economy?"
Something like that...
Jadi the basic knowledge mesti la kita kena tahu what is import and what is export right. Jadi begitulah kajian terhadap pengetahuan yang aku buat. Bebel je apa-apa pasal kebaikan export & import pada negara. Kalau soalan opinion ni, kita jawab mana-mana antara dua pilihan tu pun dah boleh dapat markah sebab opinion kita...cuma alasan tu kena munasabah. Tapi, soalan opinion macam ni je pun dah 25 markah, terpaksa la aku membebel dua muka surat.

Cuma, last question tanya pasal Theory yang memang ada dalam buku. Tapi aku tak pernah terbaca pun theory ni dalam buku. Atau aku memang tak nampak, mata telah dikaburi. haha
Soalannya tanya "How Porter Diamon Theory can analyze rise of Samsung". Aku jawab je la ikut pemahaman theory yang aku tahu, asal ada. Then, balik rumah je, aku pun menggoogle untuk gain knowledge la kononnya xD. Benda yang kita rasa curious ni selalunya boleh melekat kat kepala dalam tempoh yang agak lama. Kannn...

Ha dah, kita tutup kisah soalan tu. Nak cakap jugak pasal study last minit. Isu masih related dengan ayat yang aku bold kat atas tu. Selalunya yang study untuk jawab exam semata-mata ni, macam ni la dia penyakit yang datang (study last minit). Dan aku masih mengekalkan budaya itu tapi last minit aku bukanlah yang beberapa minit sebelum masuk dewan exam baru nak tengok nota. Last minit aku, one days before exam baru nak struggle.  
Amaran : Jangan tiru gaya ini kalau tak kena dengan otak anda. ^_^

Study last minit yang aku tak amalkan ialah bila beberapa minit nak masuk dewan exam.
Tapi masa ni la kita jumpa students yang bercakap-cakap sambil tengok langit, tengok pokok, tengok semut2 bawa makanan. Semua sungguh-sungguh duk menghafal.
Orang mungkin ada cara mereka sendiri, tapi aku memang tak boleh. Bila aku bukak nota pada masa-masa tu, maka minda aku akan tersekat untuk ingat apa yang aku baru baca sampai lupa semua yang aku dah baca sebelumnya. Macam tu la dia ceritanya.

Jadi kesimpulannya, jagan ikut gaya aku kalau tak mampu. Study la awal2 untuk tambah ilmu bukan untuk dimuntahkan ke dewan exam semata-mata. Ok, ni yang ke 200,000,001 kali aku ingatkan diri sendiri.

But anyways, I need to study for next paper....

Dont't Fall in Love with Me

Don't fall in love with me,
I can notice anything,
over-analyze everything,
able to detect all changes,
sniffing all the lies,
and read deeply all the feelings.

Don't fall in love with me,
I don't trust myself to care,
for those, I can't be greatest,
seems like a big castle to be guarded,
I always insecurities, in doubts, and fears.

Don't fall in love with me,
I’m the universe’s biggest drama queen,
I can hide the feeling,
by smiling and grinning,
just in case to hide the grief,
no sadness seen other than relief,

Don't fall in love with me,
I have obsessed in something,
don't ask me to stop writing,
or even in editing,
without that thing,
I feels nothing.

Don't fall in love with me,
I'm not a pretty princess to be proud,
not even a Cinderella with her blue eyes,
but I'm still in the fairy tale,
high with chimera,
you may annoyed with this folly.

Don’t fall in love with me,
I have a fear of the unknown,
I have fear of uncertainties,
I overthink for the future,
you may not happy staying with me,
if I expressing my deep thoughts.

Don’t fall in love with me,
I am hard to be with,
I'm in my ego to talk about love,
I preferred action than words,
to be with me will give you hard time.


#p/s : It is just a poem that I write based on inspiration from someone's site. It doesn't mean anything related with me.

Study week....just eat!!!!

As'salam,
Recently, I'm thinking too much. About trivial things, important things, the most important thing...its included all level of concerns, Day fulls of anxiety. I'm dying with my overthinking.

I found the way that I realize, I've to eat....eat....eat....to forget it.
And the solution work better. I eat a lot during 3 days of my study weeks. living in other place, I was treated fairly well, comfort to get rest even its not comfort in afternoon because of the temperature. I eat a lot....yes the solution is here in this point. Eat the best meals for free is something you must be grateful of.

I'm not a type of person who can enjoy a group study because I preferred to study alone. Added, foods beside me. Foods can make me relief, so I eat my study week well not even eat during my study week. Its mean, the day to be a food hunter.

Banyak makan boleh mematikan hati....
I know about this befor you try to remind me.
This words is used depended on situation.
Ok, nothing else to said, I want to go to eat.
Just want to mention about that 3 days of great holiday.



Don't underrate the coins

-Assalammualaikum-

"Don't underrate the coins"
It isn't a title of short story or what....

Tapi, betul2 rasa nak buat talk pasal duit syiling.
value kita pada duit syiling ni berbeza.
ada yang jenis suka simpan duit syiling dan belanja dengan syiling.
ada yang jenis tak berapa pandang nilai sen pada harga sesuatu produk.
contohnya, harga baju RM27.90, tapi apa yang mereka lihat hanyalah RM27 dan bukan pada RM28 yang mereka akan keluarkan. Boleh faham contoh ni?

Ok, contoh lain lagi. If we spend amount RM16.40 in the supermarket. tapi, jumlah wang yang kita keluarkan untuk membuat pembayaran adalah RM17 dan baki yang kita akan dapat adalah 60 sen. Kita nampak 40 sen as a small matter, tapi sebenarnya, kerana 40 sen itu lah, kita boleh kehilangan RM1 kalau kita tak jaga si 60 sen yang tinggal.

To be clear, eg:
(SPENDING)
Garam : RM1.20
Beras 5kg : RM14.70
Gula : RM2.35
Telur 10pcs : RM4.50
TOTAL = RM22.75
CASH PAYMENT = RM23
CHANGE = RM0.25

Kita ambil baki 25 sen dan simpan dalam dompet.

Berlaku 2 situasi,
1. Kita ada 75 sen tapi malas nak cari dalam dompet. So, we just gives RM23 to casher.
2. Kita tak ada 75 sen (tak simpan syiling; just let it bersepah dalam drawer kereta or else)

Keadaan yang perlu diambil perhatian untuk situasi di atas adalah.....
"Jaga 25 sen tu baik-baik dan gunakannya untuk membayar perbelanjaan akan datang yang memerlukan 25 sen"
Sebab tu, kita akan rasa why haaa, I have 10 ringgit tapi dia boleh habis sekelip mata even barang yang kita beli tu tak banyak. Actually, we still have the balance but in form of coins.

Another reason, why kita perlu jaga duit syiling tu, adalah kerana...
contoh:
Peah bawa RM20 (2 keping RM10) untuk membeli barang keperluan membuat kuih. Peah pergi ke Kedai A. Semua barang yang diperlukan ada di Kedai A. Tetapi, Kedai A telah kehabisan gula, lalu Peah pergi menuju ke Kedai B. Akhirnya, Peah dapat membeli gula di Kedai B.

Kalau Peah berbelanja dengan cara seperti di bawah ini, Peah akan rasa kehilangan RM1 dalam RM20 yang dia bawa.


KEDAI A
TOTAL = RM15.40
CASH PAYMENT = RM20
CHANGE = RM4.60

KEDAI B
TOTAL = RM2.35
CASH PAYMENT = RM3
CHANGE = RM0.65

Baki dalam dompet, RM1.60+RM0.65 = RM2.25
Tapi, RM1 lagi tu adalah dalam bentuk syiling.
Maka, kalau Peah pandang rendah pada duit syiling dan tidak menjaganya dengan baik, Peah hanya akan nampak sekeping duit kertas RM1 sahaja yang tinggal dalam dompetnya.

Common situation, kalau kat rumah, mesti kita akan jumpa duit syiling atas lantai kalau sapu-sapu rumah. Mesti ada jumpa syiling bawah kerusi, bawah meja, bawah katil dan tempat-tempat tersembunyi di rumah.
Tengok, syiling pun tahu diri dia berharga, sebab tu dia suka main sorok2 dalam rumah. hehe

Then finally, my end point is....
Reason why I suddenly talk about this topic is because,
Ekonomi negara kita pun dah tak berapa setabil, kewangan pun tak setabil.
Jadi, don't underrate the coins...
Jangan rasa malu untuk berbelanja dengan duit syiling.
Sometime, I felt a situation when I actually have 3 ringgit but in form of coins, so I think, I can't pay for my meal on that day. But instead, I actually can pay for it using that coins.

So, pengajarannya. save your coins and use it when needs.
Kalau belanja RM2.40, rajin-rajinlah untuk keluarkan 40 sen dan bukan RM3. DON'T ever use your RM1 (unless you're forced to because there is no coin), otherwise, you wouldn't see it anymore.

Thats all.......
Happy saving and using your little baby coins. ^_^v

Comeback with anime

....Assalammualaikum....

Suddenly entry...
Setelah lama menghilang dari radar. I want to comeback with this.
Not so active in media. In my phone, I was uninstalled my Facebook apps, Ig apps, and so on, I forgot. But Twitter still with me bcs based on people I followed, I can get input.

Sepanjang menghilang, I'm teaching myself to be mature but I'm failed.
Tak tengok anime/cartoon melambangkan seseorang tu matang ke?
Say no for this statement.
Live with your own personality, banyak lagi benda yang boleh mengukur tahap kematangan seseorang dalam berfikir.

Ok berbalik kepada tajuk asal.
I want to review anime yang aku dah tengok.
Firstly is, Fukigen na Mononokean

Cerita ini sangat dongeng and if cerita ni diorang buat live-action, I'll the first one yang beratur beli tiket wayang (berangan).
Why I give 8 out of 10 untuk cerita ni? Sebab at the end, ada value yang dia bagi.  
Be good to others, then you'll get the same return
Cerita ni kisahnya, tentang student yang diganggu oleh mahkluk aneh (mononokean) dan sejak tu dia boleh nampak semua mahkluk aneh di sekelilingnya sedangkan orang lain tak boleh nampak. (lebih kurang macam kita yang yang boleh nampak hantu). Classmate dia pulak rupanya adalah orang yang boleh hantar mahkluk aneh tu pergi alam mereka semula (lebih kurang macam bomoh). Nak cerita full story tak tak boleh sebab total semua 13 episode dan setiap episode tu cerita-ceritanya berbeza sebab dia akan jumpa dengan mahkluk-mahkluk yang berbeza dalam setiap episode. Setiap mahkluk ada kisah-kisah mereka sendiri. Kalau rasa suka dongeng-dongeng macam ni, tengok la cerita ni just for fun.

Second is, Handa-Kun


Ini adalah manga story. Cerita ni aku rate 7 out of 10. Kadang aku rasa apa yang Handa-kun ni rasa. Ok, ceritanya adalah tentang student bernama Handa-kun. Its all about misunderstanding. Sebab, apa yang dia rasa selalu bertentangan dengan apa yang orang lain expect tentang dia. Contohnya, bila ramai orang pandang dia sepanjang dia berjalan, dia akan fikir bahawa mereka sedang memperlekehkan diriya/memandang rendah pada dirinya, tapi sebenarnya, semua orang pandang dia adalah sebab kagum dengan gaya dia yang cool. Banyak lagi benda yang dia salah sangka, salah satunya dalam scene cerita ni, satu hari, dia dapat surat dari pelajar perempuan, tapi buang surat tu sebab dia takut nak baca dan dia expect surat tu adalah surat ugutan. Tapi sebenarnya perempuan tu nak meluahkan perasaan pada dia. Mostly, boleh simpulkan, dia ni banyak berfikiran negatif terhadap orang lain dan kurang confident untuk berkawan dengan orang. "Kalau aku tegur dia, nak ke dia kawan dengan aku, kalau aku jadi ketua kelas, mesti semua nak ambil kesempatan buli aku dan suruh buat banyak kerja"..... But at the end of the story, semuanya boleh berubah. Macam tu la dia kisahnya. Ada jugak la moral of the story yang terselit sikit kat celah-celah cerita.

bersambung......

Just want myself back means to study about my own heart

\\Assalammualaikum...//

It's been a long time...and so many hard time to talk about.
Fikirkan benda yang unexpected that I've pass through.
*garu kepala* //seakan pelik//

Knowing people is actually give me too much lesson about life, and makes me miss everything about me.
I just want to live peacefully with no worries...

Banyak jaga hati orang buatkan aku tak faham dengan hati sendiri.
Perkataan yang paling banyak mengajar ialah, 
"don't give hope to others if you don't mean to"
To be honest, terjebak dengan satu perasaan yang membebankan lagi menyesakkan dada akan memberi pengakhiran yang sangat teruk. //eh, metafora apa ni?//-lupakan.

And to be honest lagi...(I don't mean to hurt you so I give you hope). Ini adalah satu kesilapan besar sebab, the stupid thing that I don't see is about my own feeling. I felt sorry at the end of my mistake. I should be honest with myself from the beginning. Harapan sebenarnya lagi menyakitkan berbanding kejujuran. Dan, maaf tidak akan mengubah apa-apa, melainkan membawa diri untuk menghilang.
So, let me disappear form your life, as it easy for you to forget about the hopes that I never can promise.

-THE END-

------close the book------


------open a new one-----


Contact Form