Happy Junday


Assalammualaikum......

I've no idea about the title.... cuma nak cakap sekarang dah bulan jun
And the picture -_-' I don't know...

I just want to point on the background...
what? betul la....
Ok, forget...

Ramadhan tiba....Ramadhan tiba....
Marhaban ya Ramadhan...Marhaban ya Ramadhan...

Lagu ini dah mula berkumandang bukan sahaja di corong-corong radio.... malah juga di mulut-mulut manusia......

Semangat nak puasa tapi otak duk fikir tema baju raya....amende...
Hah dua kali lima sepuluh dengan aku yang sedang nak mintak kena duku kepala bagi sedar.
Memang tak tipu kalau aku ada sesaat dua...eh seminit dua.....ok fine, sejam dua aku terfikir tema baju raya apa tahun ni. Tanpa sedar dan tak fikir hayat kita takat mana.

Memandangkan....melihatkan....menampakan dan merenungkan...hari isnin ni dah mula bulan ramadhan, InsyaAllah...
Maka di kesempatan ini aku nak menyempatkan diri untuk memohon maaf pada semua manusia di pelusuk dunia tidak kira yang di celah meja mahupun di celah almari...sama sekali tidak terkecuali.

Maaf atas segala salah dan silap yang pernah dilakukan sepanjang hayat kita saling mengenali.
Semoga segala amal ibadah kita diterima Allah s.w.t.....
Berlumba-lumba lah dalam melakukan ibadah, berhenti lah berlumba di atas jalan raya.....

Pesanan ikhlas kasih dan sayang....
Kena ingat  juga, hidup kita tak lama, mungkin ada yang tak sempat bertemu ramadhan dan mungkin juga tidak sempat menemui syawal atauuuuu mungkin tidak sempat menemui hari esok.
Allah :'(
Sentiasalah kita muhasabah diri setiap hari....
Nilai hati kita,
Jauhi sifat Riak, Sombong, Dengki, Kianat etc.
Setiap apa yang kita buat, akan Allah persoalkan tujuan dan niat sebenar kita.

Selamat berpuasa......saudara-saudara islam ku, semoga Allah merahmati kalian.
^_^

People..................



Assalammualaikum.....

Tamat la sudah pembentangan untuk sem 4....setelah melepasi halangan dan cabaran di suku akhir
Maka, selamat mempersiapkan diri untuk bertarung dalam peperiksaan akhir.

Pejam celik, memang rasa sekejap.
So far, presentation tadi not bad.....
It is something yang aku bayangkan macam; 'oh I'll enter the Tiger cage'
But actually its just like a snake cage (Scary tapi tidak berbisa)

But today,
Aku ada masalah dengan yang namanya manusia.
Yang aku sama sekali susah nak faham.
Kenapa???? Why????

apa masalah problem?

The reason : I just have my own problem...and don't want you to get involve in my problem,
Why not at least you smile bukan tak tegur langsung even tak pandang.....so that, we're not feeling in fault..

Kusut memikirkannya,.....memang la I don't even know whether I make mistake or the others member did mistake toward you.

Be open minded person, orang yang matang know how to manage their emotion....bila ada problem dengan orang lain, just put your emotion enough for them not to others. Nasihat kasih sayang.....sebab aku agak tertekan dengan situasi-situasi macam ni.

Mungkin orang akan kata kita hipokrit sebab hati kita tengan sedih dan stress dengan someone else tapi kita masih boleh senyum dengan orang kat sekeliling kita.

Abaikan apa orang nak kata........
Set dalam minda, 'senyum boleh jadi penawar'
I don't know how you will manage to smile in mad but I did it.
It's work, I even can forget that I'm mad......
Tak rugi contohi akhlak Rasulullah..... malah dapat syafaat.

Pengajaran yang aku nak sampaikan....
Ye la, every entry must have input....
"Smile also can change others emotion not only ours"
Sekian.....

I don't like to share the particular things...^_____^'


|| Assalammualaikum ||

When I'm start writing the words in the middle,
it is means the content isn't so important to be read.

Why....and What...!!!
sounds mad right, Im sorry.....not that ^_^'
Actually, the thing is about person or group of people that I concern,
then suddenly all people around the world give concern on them.....why?
why you must concern on them, why not other than them...
*crying under the spotlight in the middle of the field*

I'm secretly be behind them, but people obviously be at the front.
Mysterious me.......to always be 'kipas' behind the door
I'll stay behind...until all people around the world said;
"Who is that girl with lollipop walking on the stage?"

Readers start to think, what I'm talking about....
I already said just now, this is not important, that's why you don't understand.

So, that is the first thing that I don't like to share....
2nd is, don't use my sock!!!!
when I'm only have that one.....joke again.
{Kalau dah itu je stokin kau ada, siapa pun tak nak pakai}
But yes, this ever happened.

One more thing...the last one...
The thing that I like such as anime, Kdrama, Jdrama, Rm....etc.
I just can share with certain people, and not with people that over in acting.
I can't describe them here....
But for those people that I'm willing to share about this thing, its mean, I love you...
hahahaha, ok this is not a joke
I love you chingussssss.....

Be your better self bukan Munafik


|| Assalammualaikum ||
Buat yang julung-julung kalinya, blog update lagi.
I inspired to make this entry sebab beberapa persoalan yang diutarakan oleh beberapa individu, antaranya;

"Nak jadi diri sendiri tu macam mana? kalau diri sendiri asalnya tak baik"

"Macam mana orang yang nak jadi diri sendiri, tapi tak tahu diri sendiri tu macam mana" -_-'

"Orang yang nak berubah tu macam mana? bila kena kecam dengan ayat 'be yourself' "

"Hipokrit dan Munafik tu apa beza?"

Maka aku mula bercakap dengan kaca mata aku yang berpowerkan 250 degree kanan dan 275 degree kiri ini.

Nak bagi jawapan ilmiah lagi bermotivasi mungkin tak dapat tercapai tahap yang tertinggi.
Bagi aku, 'be yourself' is not justified without the word 'better'...
aku lebih prefer ayat 'be your better self'

Kalau kita rasa diri kita tak baik, diri kita banyak dosa....itu tandanya hati kita masih ada cahaya hidayah sebab kita ada kesedaran. Dan kesedaran itulah sebenarnya diri kita.

Tak ada, bila kata "be yourself"

|| "Oh, I've to be myself...aku ni bukan baik sangat pun, maka inilah diri aku, kalau aku jadi baik, nanti orang kata aku hipokrit" ||

Remember this, Allah tidak menciptakan diri kita dari asalnya bersifat jahat. Asalnya kita dilahirkan tanpa dosa, umpama kain putih yang suci, itu lah maksud diri kita yang sebenar. Dari situlah permulaan identiti kita.

Jangan kisah apa yang orang nak kata bila kita berubah jadi lebih baik, sebab kita yang kembali jadi diri kita sendiri, dan diri kita asalnya adalah sebaik-baik kejadian. Allah berfirman:

 لَقَدْ خَلَقْنَا الإنْسَانَ فِي أَحْسَنِ تَقْوِيمٍ
"Sesungguhnya kami telah menjadikan manusia dengan sebaik-baik kejadian"
(At-Tinn : 4)

Yang jahat itu adalah sifatnya musuh manusia (iblis & syaitan)
Maka, jangan takut nak berubah....kita tak buat salah, berubah itu satu kejayaan kita melawan godaan syaitan. You've to appreciate yourself....

"Apa ni, dulu freehair lawa....skarang dah bertudung pulak"

"Eh, dulu boleh lepak keluar malam...asal sekarang dah tak nak, takut kena marah mak ke?"

"Asal dah tak merokok, takut mati ke?"

Abaikan bisika-bisikan manusia yang masih belum jumpa 'nur' dalam jiwanya....
Appreciate yourself....yang terpilih untuk mendapat hidayah.

Ada words ni yang aku sangat rasa deep sebab maksudnya yang tersirat.
"If you find darkness in your heart after you sinned, know that in your heart there is a light, because of this light you can felt the darkness"
A pious man was asked, "Why do you go to Masjid before adhaan?". He reply, "Adhan is to remind the forgetful and I wish not to be from them"
 Dan akhir sekali Hipokrit dan Munafik apa beza?

"Biasanya, orang yang nak berubah, dia akan down dan lemah semangat untuk berubah sebab orang kata dia hipokrit" (Adnin Roslan - 2014)

Betul...

Hipokrit dan Munafik, dari segi bahasa membawa maksud yang sama iaitu berpura-pura.
Munafik : Berpura-pura melahirkan keimanan sedangkan hati tetap kufur kepada Allah.

Contoh : Bila orang tanya adakah dia islam, maka dia menjawab 'ya' sedangkan dia masih tidak melaksanakan hukum-hukum islam, aurat tak tutup, ikhtilat tak jaga, tak melaksanakan solat, tak puasa, syirik pada Allah dan sebagainya...

Persoalannya, rela ke kita digelar Munafik? sedanngkan perkataan 'Hipokrit' menjadi masalah pada kita.

Bila kita dah betul-betul berubah, kita ada rasa nak tutup aurat dengan sempurna, nak jaga ikhtilat, nak jaga solat, puasa tak tinggal, taat dengan perintah Allah dan menjauhi segala laranganNya...
Kita tak akan rasa apa bila orang kata kita hipokrit, sebab kita tahu hati kita tidak berpura-pura.

Dalam masa kita nak berubah, Syaitan tak dapat duduk diam, mereka berada dalam kerisauan dengan peningkatan iman manusia. Macam-macam cara mereka akan buat termasuklah mengganggu hati-hati manusia dengan bisikan-bisikan dan perasaan berputus asa untuk berubah.

Wallahu a'lam
Semoga berubah dengan istiqomah ^_^
Note to self_

TERSIA

|| Assalammualaikum || 

Maaf....
Minda, tolong....
aku nak rehat.

Tak tahu la penyakit apa, tapi bila mata dah ngantuk giler yang tahap gaban punya ngantuk,
sampai rasa nak bukak mata pun tak larat.
Tapi, pada masa tu jugak otak tak berhenti berfikir. Fikir mak ayah, kadang sampai ke nenek, atuk, sedara, sepupu, sepapat, jiran, nenek punya jiran, anak jiran, jiran punya kawan, kawan punya kawan, semua boleh masuk dalam fikiran.

hah...
sekadar metafora bahawa aku nak gambarkan, otak aku ni boleh fikir semua masalah dan kerisauan bila dah terlebih minum kopi atau caffeine...
Memang sengsara jugak la, bila we're trying so hard to sleep, tapi every kind of problems and worries are seems like arranged in front us.

Bila fikir balik,
kenapa banyak-banyak kerisauan, hal-hal dunia yang banyak merisaukan.
//kenapa subjek ni susah? macam mana nak survive bila dah grad nanti? how this.... how that?//

Kan lebih baik aku risaukan hal-hal akhirat.....
//ajal aku bila-bila masa....amal aku macam mana? ibadah aku cukup ke? macam mana hari aku dihisab nanti?//
"Sekadar mana engkau bersedih tentang dunia maka sekadar itu jualah akan terkeluar rasa pentingkan akhirat daripada hatimu. Sekadar mana kesedihan engkau terhadap akhirat maka sekadar itu jugalah akan keluar rasa pentingkan dunia daripada hatimu." [Wasiat Malik Bin Dinar]
Sebenarnya,
Bukan masalah kesukaran tidur yang aku nak cerita.
Tapi,tajuk tersia itu dimaksudkan dengan hidup kita...

Beberapa hari lepas, aku join satu usrah mega anjuran sebuah kelab.
Usrah ini membincangkan tentang umur atau usia. 'peluang atau ancaman'

usia kita boleh jadi peluang pada kita bila dalam usia yang Allah bagi, kita perbanyakkan amal ibadah dan beramal sebelum ajal.

usia kita juga boleh jadi ancaman pada kita bila sepanjang usia kita, kita lalai dan leka dari mengingati Allah, ingkar perintahNya, dan melakukan perkara yang sia-sia.

Jadi, pilihan terletak pada kita sama ada nak terima peluang atau nak sentiasa hidup dalam ancaman.

Kadang kita senang je cakap, nak buatnya tu susah....manusia....biasa la

Cuma, masa ni la kena sedar....nak tunggu umur dah senja baru sedar?
siapa yang yakin 100% dia akan mati umur 40 tahun ke atas? cuba angkat tangan....^_^

Hidup, jangan sombong dengan Tuhan.....
mungkin esok, mungkin lusa, mungkin minggu depan, atau bulan depan, atau boleh jadi tahun depan.....
semua rahsia Allah....kita tak akan tahu.

kenapa, bila lecture/cikgu yang bagi tugas, siapkan dan hantar bila due date...
kita struggle buat, sampai tak cukup tidur....

Tapi, bila Allah perintahkan kita untuk melakukan amal kebaikan, bahkan telah berfirman...

كُلُّ نَفْسٍ ذَآئِقَةُ ٱلْمَوْتِ ۖ ثُمَّ إِلَيْنَا تُرْجَعُونَ

"Setiap yang bernyawa akan merasakan mati. Kemudian hanyalah kepada Kami kamu dikembalikan" [Surat Al Ankabut Ayat 57]

كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ ۗ وَإِنَّمَا تُوَفَّوْنَ أُجُورَكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ ۖ فَمَنْ زُحْزِحَ عَنِ النَّارِ وَأُدْخِلَ الْجَنَّةَ فَقَدْ فَازَ ۗ وَمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلَّا مَتَاعُ الْغُرُورِ

"Setiap yang bernyawa akan merasakan mati. Dan sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu. Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, maka sungguh ia telah beruntung. Kehidupan di dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan." [Surat Ali 'Imran Ayat 185]
Namun, peringatan tentang kematian daripada Allah,
ramai lagi yang masih sia-siakan...

Bila kita tak hantar assignment atau kerja sekolah on time, mesti cikgu akan marah....
mesti rasa takut tu ada...
Tapi bila kita tak ikut apa yang Allah perintahkan walaupun Allah tak bagitahu bila saat kematian kita, dan saat dunia ini dihancurkan....kenapa tak fikir kemurkaan Allah? kenapa masih ada yang tak endah? kenapa tak ada rasa takut?

Allah juga berfirman
"Kehidupan di dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan"

Sepanjang hidup kita, penuh dengan permainan....maka usia kita tersia.
Sepanjang hidup kita, kurangnya kita beribadah....maka usia kita tersia.
Sepanjang hidup kita, penuh dengan angan-angan.... maka usia kita tersia.
segalanya tersia....

Kesimpulannya,
perbanyakkan berfikir soal akhirat agar kita tidak terpedaya dengan permainan dan tipu daya dunia.
walaupun kita kena ingat, dunia juga kita tidak boleh tinggalkan sepenuhnya. Perlu seimbang menguruskan hal-hal dunia dan akhirat. Urus dunia untuk akhirat; maksudnya, setiap apa yang kita kerjakan dalam dunia ini adalah untuk mendapatkan ganjaran di akhirat kelak.

Hati Manusia


Assalammualaikum....
Orang kata 'Rambut sama hitam, hati lain-lain'

Hari ni tak tahu la.
Kenapa banyak betul cerita yang kurang sedap didengar.
Walhal, orang-orang yang kuat tarbiah pun boleh terjebak dengan masalah hati.
Budaya 'Sindir menyindir'

Sikap tidak berlapang dada, suka menyampaikan keburukan demi keburukan seseorang walaupun mereka tidak tahu sejauh mana kebenarannya. -_-

Sedangkan, orang yang mencuri, pecah rumah dan sebagainya, ada hikmah yang Allah nak bagi pada kita. Yang buta mata hatinya. Tidak boleh menerima kenyataan, sehingga berdendam dengan sang pencuri.

Kunci untuk kita melihat kebenaran adalah dengan memaafkan kesalahan orang lain

Aku sebenarnya dah lama tak nak ambil kisah dengan hal-hal sindir-menyindir, yang update status dalam moment wechat, etc.
Bila aku tak kisah maknanya aku dah maafkan, tapi perasaan terkilan tu masih ada sebab, tak sepatutnya isu ni berlaku.

Banyak lagi benda yang mereka tak tahu.....tapi tak pernah bertanya.

Penat nak cerita, Penat nak cakap, Penat nak fikir.........
Penattttttt untuk semua....

Tak banyak yang aku harapkan, melainkan,
Janganlah mereka memutuskan silaturahim....dan,
Janganlah mereka terus berprasangka...

Weekend


Assalammualaikum....
Cerita tentang semalam, alhamdulillah, kami membahgdad dengan jayanya.
Firstly, apa orang nak kata...kami pergunakan periuk nasi orang. Kami terima apa orang nak kata.
Tapi, bagi aku...benda tu dah lama tak ada yang buat, dan ramai yang sibuk bertanya tentang roti bahgdad...

Okay, cerita untuk hari ini.
Rasa sangat unproductive....tak ada benda yang aku buat selain menunggu waktu malam sebab aku ada order cha queh tiaw....
Aku hold belanja makan tengah hari sebab nak bawa ke malam, jadi dapat la aku beli cha queh tiaw dua bungkus. haha...tapi series, memang sedap.
ok dah, kita bukan nak cerita tentang cha queh tiaw.

Hari ni, masuk 3 hari ditinggalkan roommate, tapi....its seems like something yang tak la teruk sangat ditinggal roommate, I still can survive.

Assignment, alhamdulillah....hampir kesemua dah nak siap.
tinggal lagi dua assignment yang belum selesai dan dua presentation.
kemudian.....wait for final exam and then, kemas barang balik hometown, yey!

Maka, tamatlah semester 4...insyaAllah...

Sambung pada cerita, apa yang aku buat hari ini....
berabis cari template untuk blog cerpen aku tapi tak jumpa, and lastly aku padam blog tu, sumbat entry semua dalam blog fanfic...sudah tergabung dua-dua. Tu la, boleh sakit jiwa jugak nak menage banyak-banyak, lagipun, aku dah berhenti buat fanfic...lebih baik aku proceed dengan cerpen.

Ini la dia....tarrrraaaa, malas nak cari template, jadi aku guna template yang sama dengan blog aku.

Ok, sudahnya...bila buka balik folder cerpen-cerpen aku, kat situ la sakit jiwa datang balik. banyak yang tak siap. tunggu la bila masa mengizinkan, aku akan sambung.

Done untuk cerita harini....
Untuk perancangan esok, mungkin akan membahgdad lagi..InsyaAllah.
dan esok juga aku join program kemasyarakatan, membersihkan surau di kampung sg.Lada.
Agak busy weekend ni, tapi InsyaAllah penat yang berbaloi. ^_^

The story of humanity: yang korang mesti tengok

|| Assalammualaikum ||

Hari ni nak review sikit cerita-cerita humanity yang sangat menyentuh hati.....
How humanity yang dimaksudkan, adalah benda yang bersangkut paut lagi berkait rapat dengan kehidupan. That is something yang kita boleh belajar. Lebih kurang macam bila kita tengok, at the end kita boleh muhasabah balik hidup kita, tengok balik diri kita. Ok, every cerita akan ada explanation kenapa cerita tu best dan korang mesti tengok. ^_^

1. Yamada Taro Monogatari (The Story of Yamada Taro)
Cerita yang banyak kombinasi genre, tapi tak ada la cintan sangat. mengisahkan kisah kehidupan dua orang pelajar pintar yang memiliki latar belakang kehidupan yang berbeza. Si miskin dan Si kaya. Tapi, tanpa sengaja, semua pelajar sekolah tersalah faham dan menganggap kedua-dua mereka ni adalah anak orang kaya. Si kaya, tinggal bersama datuknya yang tak banyak masa dengan nya, si miskin pula hidup di sebuah rumah usang bersama ibu dan 6 orang adiknya, kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. adik-adik yang banyak karenah, ayahnya yang kejap ada kejap menghilang. Kesemua 10 episode dan every episode ada kisahnya. Ok, terus ke pengajaran; Pertama, tak ada benda yang mustahil kalau kita ada usaha, kedua, duit dan kekayaan tidak mungkin dapat beri bahagia, ketiga, jangan kita mengeluh dengan hidup kita sebab, selain dari kita, ada lagi yang hadapi hidup lebih sukar dari kita. Bila tengok cerita ni, saat aku rasa...exam ni susah, ujian ni berat....terus terfikir balik...aku tak patut merungut sebab aku masih ada kehidupan yang lebih baik daripada orang-orang yang hidup daif macam dalam cerita ni.



2. Kuruma Isu de Boku wa Sora wo Tobu (I will Soar in the Skies in my Wheelchair)
Sekali lagi cerita lakonan Nino, yang juga merupakan ahli kumpulan Arashi....tak tahu la, mungkin dah jatuh cinta dengan lakonan dia. But seriously, lakonan dia memang terbaik sebab muka dia feel bila scene tu sedih. Dia pun banyak lakonkan cerita-cerita kemanusian, mostly. Ada satu lagi cerita yang aku nak tengok, cerita agak lama yang tajuknya Door to Door dan baru-baru ni cerita terbaru dia Boucchan . Eh, ok2, teruskan pada cerita ni dulu, cerita ni menceritakan tentang lelaki yang hidupnya sangat teruk, tunggang langang, dan tak terurus, tapi dia tetap usaha nak cari kerja. Belum sempat dia dapat kerja, dia telah terjatuh dari bangunan sebab nak lari dari samseng, sehingga lah kaki dia lumpuh, kira dia dah lumpuh separuh badan, sampai akhir hayatnya dia akan bergantung pada kerusi roda. Sepanjang dalam rawatan di hospital, dia sangat down, putus asa dengan hidupnya, rasa useless. Tapi dia sedar, bila dia jumpa dengan ramai pesakit yang mengalami penderitaan lebih teruk dari dia. Salah seorangnya adalah seorang budak yang hidupnya tak sampai beberapa bulan lagi sebab budak tu mengahidapi kanser. Bila budak ni meninggal, ibu dia pula menghilang, dia makin down dan rasa nak bunuh diri, tapi peristiwa demi peristiwa dalam cerita ni, memulihkan balik semangatnya. Banyak benda yang nak diceritakan tapi susah nak diungkap dengan kata-kata, rasanya scene tu lebih penting sebab pengajarannya lagi solid. Part paling sedih bila, part dia dan mak dia. Ok, pengajarannya; Pertama, we've to love our life...walau pahit macam mana sekalipun, sebab itu yang telah ditakdirkan untuk kita, kalau dari sudut islam, apa yang berlaku pada kita adalah satu ujian dari Allah buat kita dan itu tanda Allah sayang pada kita, sakit yang Allah bagi, untuk menghapus dosa-dosa kita. Banyak lagi pengajaran kita boleh dapat. Mungkin, kadang kita kena tengok kisah orang baru kita boleh cermin diri kita.




3. Hope
Cerita korea, that story about a kid; was rape by inhuman man yang supposed to call him animal. Severely!! we were live in humanity, rasa sedih jugak dengan nasib budak-budak macam ni, sehingga dia dilema dengan lelaki dan paling sedih bila ayah dia sendiri dia takut. What the dad felt?Tak tahu nak bagi pengajaran macam mana untuk cerita ni, mungkin terlalu banayk kita boleh dapat. Bila kita tengok, sedihnya kita saja boleh rasa :')


4. Cart
Cerita korea yang menceritakan tentang kehidupan seorang ibu membesarkan dua orang anaknya. Hidup yang bergantung pada kerja beliau sebagai pekerja di sebuah supermarket. Anak-anak yang memerlukan duit untuk bersekolah. Satu hari konflik berlaku....sehingga dia perlu memperjuangkan sesuatu demi kerjanya yang menjadi sumber kewangan hidupnya. tak tahu nak explain pengajarannya, tapi lebih kurang tentang kehidupan. Tengok orang susah, bantu kita untuk sentiasa rasa bersyukur dengan hidup kita.


5. Sirius
Kisah dua orang kembar yang mempunyai nasib dan perwatakan yang sangat jauh bezanya. Abangnya seorang yang kuat mental dan fizikal, tetapi adiknya pula yang serba lemah. Ibunya sangat pilih kasih dan sayang pada abangnya. Abangnya pula sangat sayang pada adiknya yang lemah dan sentiasa dibuli. suatu hari, adiknya dibuli teruk oleh rakan di sekolah sehingga menyebabkan badan adiknya luka dan lebam. Melihat keadaan itu, keesokan harinya, Abangnya memakai baju uniform sekolah adiknya untuk menyamar menjadi adiknya demi membalas dendam dengan orang yang telah membuli adiknya. Perbalahan berlaku di atas bumbung sekolah, dan tanpa sengaja pelajar yang membuli adiknya dengan sendirinya telah terjatuh dari bangunan sehingga menyebabkan kematian. Maka, abangnnya yang telah dituduh membunuh kerana berada di tempat kejadian. Abangnya ditahan polis dan akan dipenjara, tetapi ibunya merayu pada adiknya untuk gantikan tempat abangnya kerana ibunya sangat sayang pada abangnya dan tidak sanggup melihat abangnya dipenjara. Tetapi, abangnya tidak membenarkan kerana, semua adalah salah abangnya. Ibunya tidak dapat terima kenyataan dan tetap mempersalahkan adiknya, kerana sebab utama abangnya ke sekolah adiknya adalah untuk menolong adiknya. Akhirnya, abangnya tetap dipenjara kerana dia tidak mahu adiknya yang menaggung kesalahnya. sepajang hidup adiknya bersama ibunya, ibunya langsung tidak mengambil berat tentang dirinya dan kerap merintih menyebut-nyebut nama abangnya yang masih dipenjara. keaadaan itu membuatkan adiknya rasa tertekan dan mula benci pada abangnya yang lebih disayang. Setelah tamat sekolah, adiknya berkerja sebagai seorang anggota polis di bahagian penyiasatan. Di situlah pertemuan mereka, namun penerimaan adiknya terhadap abangnya masih sukar kerana dia masih berasa tidak puas hati dengan abangnya yang menyebabkan dia hidup menderita tanpa mendapat kasih sayang ibunya. Abangnya dijadikan umpan untuk menangkap penjenayah, namun abangnya bersikap rela kerana demi adiknya, apa saja dia sanggup lakukan kerana dia tahu adiknya tidak sekuat dirinya. Namun, Abangnya bangga melihat adiknya yang semakin berkeyakinan dan hebat sebagai seorang anggota polis. Adiknya akhirnya sedar akan kasih sayang abangnya apabila akhirnya abangnya telah meninggal kerana dibunuh oleh penjenayah sewaktu dia menjadikan abangnya sebagai umpan. Satu penyesalan yang tiada gunanya. How hurt you want to hold your tears?? sangat sakit....Pengajarannya, jangan ada dendam, berlapang dada lah dan belajar untuk memaafkan, itu kunci untuk kita lihat kebenaran, kebenaran tentang siapa yang menyayangi kita. Dendam ni racun yang membunuh. Cerita terbaik setakat ni... :)




Contact Form