Blog berwajah baru!


|| Assalammualaikum ||

Tukar lagi...
Before this, guna blogskin jadi kena guna classic template...banyak yang terbatas.
bagi aku la...
so, sekarang decide balik nak guna template yg new version.
ok...aku edit pun tak seberapa, masih dalam penyelengaraan, nak tambah itu ini lagi.
cuti yang mereput tak kemana, akhirnya pilih untuk mereput dengan benda ni.

why japan?
since I'm using my public name chiizu-san...sejak itulah...
orang tak tahu aku dulu budak anime, memandangkan dah besar panjang, layan naruto je...kira nak mengimbau kembali zaman kanak-kanak aku...geng keras anime aku dulu kat sekolah, Amera ambrosi...tiap hari datang sekolah mesti cerita pasal anime yang kami tengok semalamnya...paling top masa tu Ranma ½...channel animax tu la yang buat zaman kecik aku macam weeaboo, tapi sekarang dah tak sangat sebab dah kena tempias negara sebelah jepun.

Cerita pasal anime ni, rasa rindu kat mera, Mera, hang kat mana? hilang khabar berita...tak dapat kesan dalam radar..:'(

Sebenarnya entri ni tak ada motif pun, saja nak intro template tapi last2 keluar pulak cerita jejak kasih aku...
btw, kalau korang nak buat style hitam putih macam ni, its looks simple...I love this minimal style.
hah!! kbai~

Kini...


 
Firstly, Assalammualaikum...

Today's story isn't about you or me,
but its about opinion...
my opinion about what I upset for.

One thing is, about couple issue,
not an halal couple but the haraam one...

free-hair women with pacak hair guys as for example,
we usually see them everywhere...holding hand each other,
but it still upsetting me to see them like that, when I know they are a muslim.
It isn't the only problem, while the very big problem for me is an Islamic couple.
Its hurt me too much, shameful!!

They use islamic words to make the relationship is right and people who are blind will said...

"suwit nya hangpa dua ni, cinta kerana Allah"

"comelnya, boyfriend dia budak alim"

Try to said like this to me, I'll call one punch man...hah just kidding for peace..
actually, I'm not saying this without fact...I think, mostly know about this.
for me, its happened in front of my eye, not even they are only a pair of lover but also the couple who got engaged are freely hang out together with no doubt.

Sorry for more criticism about what I'm upset for and it hurt you more (who did it),
But you have to realize it.
Satan can do anything to make you fall with sin, even with a good view...Its actually bad.

Reason why its wrong?

I tell you this,
First, we should know the law of ikhtilat.
couple is haraam...
why?
Allah said : "And don't close to zina, for it is an abomination and an evil way" (al-Isra’:32)

Allah said don't close to zina, but they may understand it; "don't fornicate"
No! close to zina means, there is 7 ways of zina where it is the step how people can close with zina.
Look --> Smile --> Say hello or any introductory greeting --> Talk to each other, sharing and caring --> Deal to have a blind date and so on...--> Meet him/her and dating --> Fornicate.

That is why its haraam, Allah said "don't" because Allah planned better and He knows what is good and what is bad for us.

So, for does who are using islamic words to make the haraam relationship looks right, better stop it...
shame on yourself, why you said you love Allah in your prayer but you did what is forbidden by Him. Just a big liar.

"So how I want to get married if I don't know her/him well?"

There is the way...
Firstly, for guys, istikharah before make any decision and before you have high feeling on someone.
istikharah not once but many times. Think deeply about your future whether you want a good family or not.
Prepare yourself with knowledge to teach your family. If you are sure she is your choice, ask her father, friend with her father because father is the only one who can make decision for his daughter. (bukan bodek ye, jangan sogok dengan duit pulak, haha nanti pulak kata aku yang ajar). Then, Taaruf...if you can accept everything about her...ask orang yang berpengalaman untuk tahu step-step seterusnya dan adat istiadat ni.

Secondly, for women, same also, istikharah before make any decision and before you have high feeling on someone, do many times. Prepare yourself for everything and so many things, learn to have a tough heart and be mature...if you like someone, it is not a crime to propose him. Like what Siti khadijah did.
Think the reason, to avoid zina.
I advice you the important part is istikharah. I don't mean, if you like someone, propose him easily without indication from Allah. Not it...

ok done,
actually...I've so many things that disappoint me.
but, I think I must stop here...

take what is good from me, don't take anything bad.
and take care...



February 2016? time goes fast

|| Assalammualaikum ||

Dah 2 Feb untuk tahun 2016, alhamdulillah...
Apa yang aku nak cakap, mungkin sejak tahun baru ni aku banyak mengadu masalah dengan orang.
dan sebelum ni, mengadu dalam ni...huh -_- siyes la. it was the stupid thing ever...emotion controlled.
Selalu cuba hold diri dari kerap meluah dalam laman sosial...definitely gagal.
kadang rasa memang tak patut...bukan kadang tapi recently rasa macam tu.
sebelum ni memang aku pernah ada masalah, yea la siapa yang tak pernah hadap dengan masalah kan.
tapi sebelum ni aku 24 jam dengan parents aku, jadi bila aku ada masalah...kawan-kawan tak ada sorang pun yang aku bagitahu, cuma yang tahu mak dan ayah aku saja. but at the end masalah tu setel...memang betul la kalau orang kata 'its the power of parents'

Tapi sejak dah hidup berjauhan dengan parents berbulan-bulan, timbul perasaan 'tak nak susahkan mereka'
yes, siapa yang tak risau bila anak duduk jauh tapi ada bertimbun masalah yang there is no one know how hurt inside. kalau aku jadi parents, memang aku risau giler.

Aku hold untuk beberapa hari dan akhirnya masalah yang aku rahsiakan, aku cerita dengan mak ayah sebab aku lost, aku menangis terharu sebab bila dah bagitahu mak ayah, rasa dada lapang selapang padang golf 3000 hektar.
aku dapat beza how the feeling bila masalah yang diberitahu kepada perents dengan masalah yang diberitahu kepada kawan. depends on the supportive words.

"selagi ayah mak ada, tak ada rahsia antara kita dan mereka"
 satu lagi kata-kata yang buat aku redha dengan ujian ni,

"InsyaAllah Allah akan gantikan dengan perkara yang lebih baik"
Pesan aku,
kawan-kawan,
dengan mak ayah, janagan banyak rahsia...paling better jangan langsung ada rahsia,
satu lagi buat orang awam, attitude kena jaga, don't be rude to others who have a good manner towards you, respect is important...dan yang paling penting, jangan terlalu cintakan harta dunia sehingga menindas keamanan orang lain.

Allah will repay everything that we have done...

Contact Form