Mata yang letih buat degree rabun tak menentu


Assalammualaikum....
Entry ni nak cakap pasal benda beneficial sikit...walaupun takde la keluar exam.
Sebenarnya, aku cakap topik ni bukan berdasarkan research or data anaysis pun, tapi berdasarkan pengalaman aku.

Few months before, aku buat recheck untuk tahu degree rabun aku dah berapa. Ala2 superhero nak pergi cek power dia dah level berapa untuk upgrade senjata...hoho
Then, ceritanya...uncle tu check la mata belah kanan aku. Done, dia pun record....
Lepastu dia check mata kiri pulak....tapi dia berkerut....dia check balik mata sebelah kanan....kening dia makin berkerut...haha end up dia guna menual.

Tau kenapa dia berkerut....?
Dia kata, "Amoi, you punya mata letih, itu pasal degree tak stabil...sebelah kanan, saya tengok tadi 400, tapi sebelah kiri saya tengok 200"...
Uncle tu pun gelak...

Hahahah gila sampai 400....boleh jadi, lepas ni aku punya speck kanta sebelah kanan lebih tebal dari sebelah kiri, maunya tak seimbang. Kepala pun ikut senget...xD

Jadi, itu je la apa yang uncle tu kata. Kalau mata tu letih memang sight kita jadi tak stabil. Jadi pengajarannya, once bila dah rasa penat dan ngantuk....tidur je la ya...tidur....jangan paksa study.

Dan sekarang aku pun dah dapat beza mata aku bila letih dan fresh tu macam mana. Bila kelopak mata tak terlipat sepenuhnya, itu tandanya mata dah penat.....tidur je la ya...tidur....jangan paksa study....

*ketawa katak *

Kita kena juga bagi hak rehat pada diri kita....dia pun ada hak untuk berehat. Tidur 8 jam sehari dah cukup memadai, nak lebih 8 jam pun boleh, terserah kamu aja...pokoknya akarnya daunnya kamu harus istirehat cukup...titik...

Akhir kalam.....take your rest well.

Akan menetap di Tenglu...?

Assalammualaikum...
Macam biasa lepas paper je aku buat entry. *tah pape.

Paper Business communicaton tadi agak dasyat, senjata yang dia gunakan hampir saja menumpulkan bilah shuriken aku. Tapi alhamdulillah, dengan kekuatan serta ketabahan, daya kuasa megabait super ultra berjaya ditingkatkan sehingga akhirnya paper itu tidak berjaya mengalahkan aku. sekian.

Next, paper calculation.....kalau subjek theory aku practices tulis entry ni, agak-agak subject calculation nak practikkan apa? kot boleh cuba kira markah main batu seremban ke, kan?, atau kira peratusan semut yang asyik duk berkeliaran atas meja study aku ni. Agaknya idea ni boleh pakai...
-_- nonsense....

Ok, habis dah iklan. teruskan dengan tajuk utama entry.
Lepas paper tadi, dalam group wassap cerita pasal news.

Mak : "Ya, dah dapat beli tanah kat sana"
Me : "Area mana?"
Mak : "Kat Tenglu, dekat dengan jalan besar"

Dan aku loading agak lama....
Tenglu??
kenapa aku tak pernah dengar?
Ke dekat-dekat dengan Daegu, ke Gwangju ke....boleh jalan-jalan kat Seoul kan. eh...

Ni kalau aku tanya ni, mahunya kena bahan. Jadi aku pun buat la research and said ohhhhh......
ada rupanya tempat nama tu. Tenglu ni mukim(pecahan) dalam daerah Mersing, Johor. Kesian kat aku, biasa la dah lama ada masalah hati dengan subjek geografi ni.

Pasal pengetahuan aku tentang tempat tak penting. Yang penting, what my parents really hope.
It is like finally, mereka akan kembali bertapak di tanah kelahiran mereka, dan aku pula yang akan berjauhan dari tanah kelahiran.

Well, tu sebab mak aku selalu nasihat itu ini ini itu pasal itu ini ini itu....ah malas nak cakap topik apa.

Me : "Ma...this this this, like that like that"
Mak : "Its up to you, that is your future, but I hope..........."

Tang "I hope" mak tu, I know what she really mean....

By hook or by crook, they don't want their daughter and son stay away from them like what they already experience the situation.
Walaupun tak tinggal terlalu dekat, at least masih dalam satu pulau dan tidaklah setahun sekali atau 2 tahun sekali baru dapat jumpa. Its damn hurt......

I never see my father cry, but when his father die...he use to cry silently because he can't be beside him. So, I hope my father will allowed to get his early pension because almost 23 years of work, the application to get moves still not approved by them.
I start to being so emotional when talk about this.

So, I decide to choose what my parents means by their 'hope'.
Redha Allah itu terletak pada redha kedua ibu bapa.
Kita nak ke mana atas dunia ni tanpa redha mereka?, sedangkan kita mengharapkan keredhaan Allah.

dah....habis cerita.

Dah selesai satu paper!!


Assalammualaikum....
Tiba-tiba blogging sebab nak cakap pasal benda ni saja. "I've finished one paper!!"

Baru tweet semalam sebab syndrom tu dah menjadi-jadi kat aku. But like finally, harini selesai.
That is what happened to one of my TS friend yang lambat start paper hehe
/*senyum senget*\
Dia punya excited tu la syndrom namanya. I feel you, jangan risau...

Next paper aku hari khamis. Masih belum boleh bersenang lenang, duduk tengok MLM sambil layan potato chips. Tak boleh....tak boleh...
First paper have taught me everything about my knowledge.
Kita biasa dengar students nowadays, "Study untuk jawab exam, bukan untuk pengetahuan".
Remind 200 juta kali pada diri, insaf pun 200 juta kali. Maknanya, memang dah sifat yang liat sangat nak ubah. Study-study, then jawab exam...few months lepastu bila ditanya dah lupa. -_-
Sebenarnya first paper ni aku saja nak buat kajian ke atas knowledge diri sendiri.
/*mata ke atas*\ #Kalau malas cakap malas#
Haha, first paper juga la jadi mangsa.
But I end it well dengan jayanya even not 100% satisfy.

Aku tak letak full effort dekat paper International trade ni sebab aku tak minat nak talk pasal economies setelah lama dia menyiksa otak aku suatu ketika dahulu. So, aku just read dan faham the basic things yang aku belajar masa form 6. Sebab aku dah tahu soalan tu mesti akan tanya tentang opinion. So, yes...the question be like;
"In your opinion, what policy should be used based on Malaysia's economic situation. Export Led Economy or Import Substitute Economy?"
Something like that...
Jadi the basic knowledge mesti la kita kena tahu what is import and what is export right. Jadi begitulah kajian terhadap pengetahuan yang aku buat. Bebel je apa-apa pasal kebaikan export & import pada negara. Kalau soalan opinion ni, kita jawab mana-mana antara dua pilihan tu pun dah boleh dapat markah sebab opinion kita...cuma alasan tu kena munasabah. Tapi, soalan opinion macam ni je pun dah 25 markah, terpaksa la aku membebel dua muka surat.

Cuma, last question tanya pasal Theory yang memang ada dalam buku. Tapi aku tak pernah terbaca pun theory ni dalam buku. Atau aku memang tak nampak, mata telah dikaburi. haha
Soalannya tanya "How Porter Diamon Theory can analyze rise of Samsung". Aku jawab je la ikut pemahaman theory yang aku tahu, asal ada. Then, balik rumah je, aku pun menggoogle untuk gain knowledge la kononnya xD. Benda yang kita rasa curious ni selalunya boleh melekat kat kepala dalam tempoh yang agak lama. Kannn...

Ha dah, kita tutup kisah soalan tu. Nak cakap jugak pasal study last minit. Isu masih related dengan ayat yang aku bold kat atas tu. Selalunya yang study untuk jawab exam semata-mata ni, macam ni la dia penyakit yang datang (study last minit). Dan aku masih mengekalkan budaya itu tapi last minit aku bukanlah yang beberapa minit sebelum masuk dewan exam baru nak tengok nota. Last minit aku, one days before exam baru nak struggle.  
Amaran : Jangan tiru gaya ini kalau tak kena dengan otak anda. ^_^

Study last minit yang aku tak amalkan ialah bila beberapa minit nak masuk dewan exam.
Tapi masa ni la kita jumpa students yang bercakap-cakap sambil tengok langit, tengok pokok, tengok semut2 bawa makanan. Semua sungguh-sungguh duk menghafal.
Orang mungkin ada cara mereka sendiri, tapi aku memang tak boleh. Bila aku bukak nota pada masa-masa tu, maka minda aku akan tersekat untuk ingat apa yang aku baru baca sampai lupa semua yang aku dah baca sebelumnya. Macam tu la dia ceritanya.

Jadi kesimpulannya, jagan ikut gaya aku kalau tak mampu. Study la awal2 untuk tambah ilmu bukan untuk dimuntahkan ke dewan exam semata-mata. Ok, ni yang ke 200,000,001 kali aku ingatkan diri sendiri.

But anyways, I need to study for next paper....

Dont't Fall in Love with Me

Don't fall in love with me,
I can notice anything,
over-analyze everything,
able to detect all changes,
sniffing all the lies,
and read deeply all the feelings.

Don't fall in love with me,
I don't trust myself to care,
for those, I can't be greatest,
seems like a big castle to be guarded,
I always insecurities, in doubts, and fears.

Don't fall in love with me,
I’m the universe’s biggest drama queen,
I can hide the feeling,
by smiling and grinning,
just in case to hide the grief,
no sadness seen other than relief,

Don't fall in love with me,
I have obsessed in something,
don't ask me to stop writing,
or even in editing,
without that thing,
I feels nothing.

Don't fall in love with me,
I'm not a pretty princess to be proud,
not even a Cinderella with her blue eyes,
but I'm still in the fairy tale,
high with chimera,
you may annoyed with this folly.

Don’t fall in love with me,
I have a fear of the unknown,
I have fear of uncertainties,
I overthink for the future,
you may not happy staying with me,
if I expressing my deep thoughts.

Don’t fall in love with me,
I am hard to be with,
I'm in my ego to talk about love,
I preferred action than words,
to be with me will give you hard time.


#p/s : It is just a poem that I write based on inspiration from someone's site. It doesn't mean anything related with me.

Study week....just eat!!!!

As'salam,
Recently, I'm thinking too much. About trivial things, important things, the most important thing...its included all level of concerns, Day fulls of anxiety. I'm dying with my overthinking.

I found the way that I realize, I've to eat....eat....eat....to forget it.
And the solution work better. I eat a lot during 3 days of my study weeks. living in other place, I was treated fairly well, comfort to get rest even its not comfort in afternoon because of the temperature. I eat a lot....yes the solution is here in this point. Eat the best meals for free is something you must be grateful of.

I'm not a type of person who can enjoy a group study because I preferred to study alone. Added, foods beside me. Foods can make me relief, so I eat my study week well not even eat during my study week. Its mean, the day to be a food hunter.

Banyak makan boleh mematikan hati....
I know about this befor you try to remind me.
This words is used depended on situation.
Ok, nothing else to said, I want to go to eat.
Just want to mention about that 3 days of great holiday.



Don't underrate the coins

-Assalammualaikum-

"Don't underrate the coins"
It isn't a title of short story or what....

Tapi, betul2 rasa nak buat talk pasal duit syiling.
value kita pada duit syiling ni berbeza.
ada yang jenis suka simpan duit syiling dan belanja dengan syiling.
ada yang jenis tak berapa pandang nilai sen pada harga sesuatu produk.
contohnya, harga baju RM27.90, tapi apa yang mereka lihat hanyalah RM27 dan bukan pada RM28 yang mereka akan keluarkan. Boleh faham contoh ni?

Ok, contoh lain lagi. If we spend amount RM16.40 in the supermarket. tapi, jumlah wang yang kita keluarkan untuk membuat pembayaran adalah RM17 dan baki yang kita akan dapat adalah 60 sen. Kita nampak 40 sen as a small matter, tapi sebenarnya, kerana 40 sen itu lah, kita boleh kehilangan RM1 kalau kita tak jaga si 60 sen yang tinggal.

To be clear, eg:
(SPENDING)
Garam : RM1.20
Beras 5kg : RM14.70
Gula : RM2.35
Telur 10pcs : RM4.50
TOTAL = RM22.75
CASH PAYMENT = RM23
CHANGE = RM0.25

Kita ambil baki 25 sen dan simpan dalam dompet.

Berlaku 2 situasi,
1. Kita ada 75 sen tapi malas nak cari dalam dompet. So, we just gives RM23 to casher.
2. Kita tak ada 75 sen (tak simpan syiling; just let it bersepah dalam drawer kereta or else)

Keadaan yang perlu diambil perhatian untuk situasi di atas adalah.....
"Jaga 25 sen tu baik-baik dan gunakannya untuk membayar perbelanjaan akan datang yang memerlukan 25 sen"
Sebab tu, kita akan rasa why haaa, I have 10 ringgit tapi dia boleh habis sekelip mata even barang yang kita beli tu tak banyak. Actually, we still have the balance but in form of coins.

Another reason, why kita perlu jaga duit syiling tu, adalah kerana...
contoh:
Peah bawa RM20 (2 keping RM10) untuk membeli barang keperluan membuat kuih. Peah pergi ke Kedai A. Semua barang yang diperlukan ada di Kedai A. Tetapi, Kedai A telah kehabisan gula, lalu Peah pergi menuju ke Kedai B. Akhirnya, Peah dapat membeli gula di Kedai B.

Kalau Peah berbelanja dengan cara seperti di bawah ini, Peah akan rasa kehilangan RM1 dalam RM20 yang dia bawa.


KEDAI A
TOTAL = RM15.40
CASH PAYMENT = RM20
CHANGE = RM4.60

KEDAI B
TOTAL = RM2.35
CASH PAYMENT = RM3
CHANGE = RM0.65

Baki dalam dompet, RM1.60+RM0.65 = RM2.25
Tapi, RM1 lagi tu adalah dalam bentuk syiling.
Maka, kalau Peah pandang rendah pada duit syiling dan tidak menjaganya dengan baik, Peah hanya akan nampak sekeping duit kertas RM1 sahaja yang tinggal dalam dompetnya.

Common situation, kalau kat rumah, mesti kita akan jumpa duit syiling atas lantai kalau sapu-sapu rumah. Mesti ada jumpa syiling bawah kerusi, bawah meja, bawah katil dan tempat-tempat tersembunyi di rumah.
Tengok, syiling pun tahu diri dia berharga, sebab tu dia suka main sorok2 dalam rumah. hehe

Then finally, my end point is....
Reason why I suddenly talk about this topic is because,
Ekonomi negara kita pun dah tak berapa setabil, kewangan pun tak setabil.
Jadi, don't underrate the coins...
Jangan rasa malu untuk berbelanja dengan duit syiling.
Sometime, I felt a situation when I actually have 3 ringgit but in form of coins, so I think, I can't pay for my meal on that day. But instead, I actually can pay for it using that coins.

So, pengajarannya. save your coins and use it when needs.
Kalau belanja RM2.40, rajin-rajinlah untuk keluarkan 40 sen dan bukan RM3. DON'T ever use your RM1 (unless you're forced to because there is no coin), otherwise, you wouldn't see it anymore.

Thats all.......
Happy saving and using your little baby coins. ^_^v

Comeback with anime

....Assalammualaikum....

Suddenly entry...
Setelah lama menghilang dari radar. I want to comeback with this.
Not so active in media. In my phone, I was uninstalled my Facebook apps, Ig apps, and so on, I forgot. But Twitter still with me bcs based on people I followed, I can get input.

Sepanjang menghilang, I'm teaching myself to be mature but I'm failed.
Tak tengok anime/cartoon melambangkan seseorang tu matang ke?
Say no for this statement.
Live with your own personality, banyak lagi benda yang boleh mengukur tahap kematangan seseorang dalam berfikir.

Ok berbalik kepada tajuk asal.
I want to review anime yang aku dah tengok.
Firstly is, Fukigen na Mononokean

Cerita ini sangat dongeng and if cerita ni diorang buat live-action, I'll the first one yang beratur beli tiket wayang (berangan).
Why I give 8 out of 10 untuk cerita ni? Sebab at the end, ada value yang dia bagi.  
Be good to others, then you'll get the same return
Cerita ni kisahnya, tentang student yang diganggu oleh mahkluk aneh (mononokean) dan sejak tu dia boleh nampak semua mahkluk aneh di sekelilingnya sedangkan orang lain tak boleh nampak. (lebih kurang macam kita yang yang boleh nampak hantu). Classmate dia pulak rupanya adalah orang yang boleh hantar mahkluk aneh tu pergi alam mereka semula (lebih kurang macam bomoh). Nak cerita full story tak tak boleh sebab total semua 13 episode dan setiap episode tu cerita-ceritanya berbeza sebab dia akan jumpa dengan mahkluk-mahkluk yang berbeza dalam setiap episode. Setiap mahkluk ada kisah-kisah mereka sendiri. Kalau rasa suka dongeng-dongeng macam ni, tengok la cerita ni just for fun.

Second is, Handa-Kun


Ini adalah manga story. Cerita ni aku rate 7 out of 10. Kadang aku rasa apa yang Handa-kun ni rasa. Ok, ceritanya adalah tentang student bernama Handa-kun. Its all about misunderstanding. Sebab, apa yang dia rasa selalu bertentangan dengan apa yang orang lain expect tentang dia. Contohnya, bila ramai orang pandang dia sepanjang dia berjalan, dia akan fikir bahawa mereka sedang memperlekehkan diriya/memandang rendah pada dirinya, tapi sebenarnya, semua orang pandang dia adalah sebab kagum dengan gaya dia yang cool. Banyak lagi benda yang dia salah sangka, salah satunya dalam scene cerita ni, satu hari, dia dapat surat dari pelajar perempuan, tapi buang surat tu sebab dia takut nak baca dan dia expect surat tu adalah surat ugutan. Tapi sebenarnya perempuan tu nak meluahkan perasaan pada dia. Mostly, boleh simpulkan, dia ni banyak berfikiran negatif terhadap orang lain dan kurang confident untuk berkawan dengan orang. "Kalau aku tegur dia, nak ke dia kawan dengan aku, kalau aku jadi ketua kelas, mesti semua nak ambil kesempatan buli aku dan suruh buat banyak kerja"..... But at the end of the story, semuanya boleh berubah. Macam tu la dia kisahnya. Ada jugak la moral of the story yang terselit sikit kat celah-celah cerita.

bersambung......

Just want myself back means to study about my own heart

\\Assalammualaikum...//

It's been a long time...and so many hard time to talk about.
Fikirkan benda yang unexpected that I've pass through.
*garu kepala* //seakan pelik//

Knowing people is actually give me too much lesson about life, and makes me miss everything about me.
I just want to live peacefully with no worries...

Banyak jaga hati orang buatkan aku tak faham dengan hati sendiri.
Perkataan yang paling banyak mengajar ialah, 
"don't give hope to others if you don't mean to"
To be honest, terjebak dengan satu perasaan yang membebankan lagi menyesakkan dada akan memberi pengakhiran yang sangat teruk. //eh, metafora apa ni?//-lupakan.

And to be honest lagi...(I don't mean to hurt you so I give you hope). Ini adalah satu kesilapan besar sebab, the stupid thing that I don't see is about my own feeling. I felt sorry at the end of my mistake. I should be honest with myself from the beginning. Harapan sebenarnya lagi menyakitkan berbanding kejujuran. Dan, maaf tidak akan mengubah apa-apa, melainkan membawa diri untuk menghilang.
So, let me disappear form your life, as it easy for you to forget about the hopes that I never can promise.

-THE END-

------close the book------


------open a new one-----


Kita bukan pemula mahupun pengakhir, tetapi kita adalah penyambung.

Assalammualaikum,

Hari jumaat yang barakah.
Dilimpahi rahmat. Hari ini juga kita telah kehilangan seorang permata ummah, TG Dato' Dr. Haron Din. Al-fatihah...

Kehilangan demi kehilangan kita telah rasakan sekarang di saat dunia semakin tenat. Siapakah lagi penyambung para ulama? Siapa lagi? Justeru, kitalah anak muda yang harus belajar.

Ini juga satu peringatan buat kita bahawa tidak ada masa lagi untuk kita bermain-main dengan dunia. Sampai bila kita nak sibuk dengan perkara dunia yang tidak mendatangkan faedah?

Ambilah sedikit masa untuk kita berfikir. Mungkin kita akan kata. 'Nanti'.....'tak apa'....dan banyak alasan lagi.
Mungkin ada juga yang merasakan bahawa tugas sebagai da'ie bukanlah tugas mereka sehingga ada yang mengatakan "aku bukan da'ie". Mereka telah berstereotaip bahawa, yang da'ie adalah mereka yang ber title ustaz, ustazah, yang bertudung labuh, yang bersongkok kopiah dan sebagainya. Walupun kita tidak ada daya keupayaan untuk berdakwah tapi berakhlak baiklah kerana itu juga sebahagian dari dakwah.

Jangan kita biasakan diri kita mengatakan...'bosan' bila seharian tidak ada aktiviti untuk dilakukan.
Tidak ada sedikit masa untuk kita berasa bosan apabila kita memikirkan tentang keadaan ummah.
Janganlah kita sibuk mencemburui kehidupan orang lain yang memiliki kesenangan hidup dunia.
Cemburulah dengan mereka yang berilmu, mempunyai akhlak yang tinggi, yang kuat hatinya, yang teguh imannya, yang hebat hafalannya. Cemburulah dan berusaha untuk menjadi seperti mereka.

Tidak juga kita merasa rugi apabila kita berkorban untuk membantu agama Allah. Tidak  menjadi baik seperti alim ulama pun cubalah untuk menjadi yang lebih baik dari diri kita sebelumnya. Jika kita tolong agama Allah, Allah akan tolong kita.

Intansurullah, yansurukum

Movie night with Train to Busan

\\Assalammualaikum//

Masih bernafas, alhamdulillah...
Sejak kembali ke rumah kedua ni. Blog mula terabai.
Part time blogger yang dah tak boleh nak jadi part time sangat sebab assignment mula bertimbun.
Movie2 jangan cerita dengan aku sebab aku dah kurang nak update. Tapi disebabkan Train to Busan ni dah viral sangat. Maka dirri yinni tak dapat melarikan perasaan untuk menonton bersama popcorn-popcorn.


Kisahnya, bila tiket-tiket wayang menjadi gambar terhangat di kaca telefon, maka...I won't decide to watch it in cinema. Sanggup menanti biarpun lama untuk diupload dalam website. At least, dapat jimat duit untuk makan seminggu, like one ringgit per day...yoyo or je.

Second day after hari raya aidiladha. Geng hakak2 macho ni pun stay satu rumah yang menjadi markas pengumpulan fosil-fosil khazanah alam. Sorang dah setel dapatkan cerita Train to Busan. Sorang provides laptop yang berscreen besar walaupun tak sebesar panggung wayang. And the rest, sedia air teh dan makanan untuk dibaling bila terkejut, eh untuk dimakan bila lapar. Movie night mood on.

Its doesn't matter if you guys nak tengok movie dekat pawagam tapi jangan tengok dengan pakwe makwe. Cerita-cerita macam ni perlukan sahabat-sahabat yang kuat, kuat lempang kita bila kita terjerit-jerit tak ingat Tuhan. Alhamdulillah, tak ada lagi sahabat-sahabat aku yang jenis meroyan tengok cerita-cerita seram. Paling-paling pun buat-buat tidur bila datang part seram.

Then, bezanya tengok movie dengan sahabat dekat pawagam dengan tengok di rumah it is about bonding. Dan pada akhirnya, turn off the laptop, turn on the lamp and talk about ibrah. Lepas tengok Train to Busan dengan geng hakak macho hati sado kesayangan ni. I conclude, this story is all about 'Pengorbanan'. Banyak jenis manusia yang kita akan jumpa dalam cerita ni antaranya, ada manusia yang pentingkan diri sendiri, kasih sayang seorang ayah terhadap anaknya, hubungan antara adik beradik dan ada juga yang sanggup korbankan nyawa sendiri demi menyelamatkan orang lain....8 bintang.
How you willing to lose something for something better. Same goes like when Allah asked you to leave vices to attain Paradise.

Merdeka is....


Assalammualakum....

"To be a good person, we cannot wait to be a perfect person because we will never be perfect"
Selamat menyambut hari kemerdekaan ke-59 tahun buat Negara Malaysia. Pertama sekali saya nak cakap tentang maksud asal merdeka suatu ketika dahulu.

Bagi datuk nenek moyang kita dulu.... Merdeka is the day of freedom dimana mereka telah bebas daripada penindasan dan penjajahan kuasa barat. Its something like happy ending of the story. Hari yang sangat bermakna buat mereka, Untuk berterima kasih kepada Tuhan, serta menghargai perjuangan askar-askar dan tokoh-tokoh yang telah memperjuangkan tanah air. Mereka meletakkan sepenuhnya usaha demi keamanan negara. That is Merdeka!!

But today....
The meaning is quite different because of the situation of our country.

Pada zahirnya kita memang nampak negara kita super aman....tak ada bunyi bom dan bunyi tembak sana sini within 24 hours. Tapi pada hakikatnya, jiwa generasi muda sedang diserang dan dijajah. secara umum kita sentuh dulu aspek kesatuan.

Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam), dan janganlah kamu bercerai-berai; dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliyah dahulu), lalu Allah menyatukan di antara hati kamu (sehingga kamu bersatu-padu dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang Islam yang bersaudara. Dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang neraka (disebabkan kekufuran kamu semasa jahiliyah), lalu Allah selamatkan kamu dari neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keteranganNya, supaya kamu mendapat petunjuk hidayahNya. Al-Imran (3:103)

Di dalam media sosial, perang mulut almost everyday, sana sini bahas soal politik, soal khilaf orang lain, soal aib orang lain....berkata guna hati dengan meletakkan akal pada aras yang bawah. Iaitu, menggunakan kata-kata yang kesat untuk melebel kejahatan orang lain.

Rasa malu bila baca semua perbahasan anak muda, orang tua dan pelbagai peringkat usia yang menggunakan kata-kata yang tidak sepatutnya melambangkan perpaduan.

Berdakwah juga ada caranya. Kalau niat untuk menegur antara satu sama lain, haruslah dengan cara yang berhikmah. Sepertimana Allah telah berfirman di dalam surah Al-Nahl (16:125) .

Pelbagai isu-isu yang saya malas nak komen. Di luar alam maya pula, bagi saya demo secara aman tak menjadi satu kesalahan untuk rakyat menyatakan satu persatu pendapat dengan teliti, hujah yang padu dan meyakinkan agar mesej sampai dengan baik dan tidak menimbulkan kekecohan sehingga menggangu ketenteraman awam.

Jadi, nak kata merdeka yang sebenar,...masing-masing kena ada kesefahaman dan peradaban. Memang agak mustahil untuk guna ayat ini pada realitinya kerana manusia ni kita tak dapat kawal jiwa mereka melainkan manusia itu sendiri yang harus sedar.

Others thought, let me keeps it...lagi panjang jadinya.

Baiklah, dari aspek sosial pula jelas jiwa generasi muda masih dalam jajahan. Hiburan itu tak salah. Go on, nak layan lagu apa pun selagi akidah kita masih tetap terjaga. Yang merosakkan adalah, bila adat dan gaya negara luar dibawa masuk sehingga menjadi ikutan masyarakat kita. Dari segi gaya bahasa, pemakaian, attitude etc.

Media sekarang sangat bermain peranan bila pelbagai hiburan ditayangkan tanpa sekatan. Terus terang saya cakap, ada saja sesetengah cerita melayu yang seakan cerita barat, kurang moral of the story. Cerita berkisahkan cinta lebih banyak disuapkan kepada generasi muda. Secara tak langsung ini menjadi ikutan sehingga mereka yang muslim lupa akan hak Allah.

Kemerdekaan yang sebenar adalah apabila negara itu benar-benar bebas dari jenayah dan salah laku sosial, rakyat hidup dengan jiwa yang tenang dan hati yang tidak dikotori dengan perkara maksiat. Jenayah boleh dikurangkan jika rakyat hidup dalam perlembagaan...Islam adalah agama rasmi negara, maka rakyat yang beragama islam harus faham bagaimana agama mereka. Pemimpin juga harus bersikap amanah dan tidak hidup dalam kemewahan sedang masih ada rakyat yang dalam kefakiran. Harus ada pemimpin yang menjadi qudwah hassanah.

Banyak lagi yang baik kita boleh fikir...
Saya juga mengaku sedang dijajah dengan bahasa english dalam penulisan dan tidak menggunakan bahasa melayu sepenuhnya.
Saya minta maaf jika ingin kecam pada point itu.
Kalau untuk itu, saya hanya ingin menyampai dengan santai.

Kesimpulannya, bagi saya sekarang, merdeka yang saya sambut pada hari ini; Merdeka is the day to commemorate the moments of  country's freedom from oppression. Thankful to Allah is must everyday because we still can breath in this country without any life-threatening.

Randomly thought


|| Assalammualaikum ||

Today is Tuesday and tomorrow is Wednesday...
Saja nak cakap, to ensure yang aku masih kenal turutan hari walaupun dah lama tak tengok kalendar sejak bercuti.

As we know, feeling depressed isn't good for us....it isn't good for our health.
I'm not going to talk about having depression because I'm trying to avoid it.

I hate to get interrupt with people yang suka bermain dengan kata-kata...don't ever ask about my daily life even you just mean to care.
ody eat?, what I'm doin'....?, what I'm eat?

Strangely enough, I as a human being weird, who're not trying to accept when people care just because they're no reasonable excuse to care. When they are not my parents, not my siblings, not my close girl friends. I've no idea to have a bestfriend among man....just an ordinary friend I don't mind to share about thought, knowledge, and anything beneficial.

You're not standing with my shoe...so, you don't know nothing about how hurt I'd to go through this to read what's in  people's mind and heart.
Sounds like kisah orang yang bercinta...lol
But yes, Im not.....I donno how to describe it...It's kind of unpredictable feeling. I don't even know it.

Ok, I said....I'm not going to talk about having depression with this kind of weird situation.
Just now, I thought to talk about drama....


"I know, when I loss Alex...it's hurt me, it's so breaking my heart...". Hong Yeo Joo menahan Kei daripada pergi. Kei sedang menelan rasa kecewa yang sangat perit.

"But, if I loss you........". Hong Yeo Joo tunduk dan terdiam seketika.

"..........I would die". Hong Yeo Joo meneruskan kata-katanya dengan air mata.

"Gajima Kei......jebal, gajima...mianhae".

(Just a weird person I found in Kdrama)

How it possible when people have this kind of feeling. What she felt exactly?
Very confusing me till I thought she is crazy...but I give 8 out of 10 for this drama b'cuz she makes a good choice as what I wish her to choose Kei than Alex.

Sketsa di atas adalah iklan yang ditaja khas oleh lamborgini keluaran afrika......

Daripada kajian.....Perbezaan filem melayu Mdrama dengan Kdrama ialah...mostly sekarang Mdrama bila cerita base dia tentang cinta, maka it will be all about love dan tambahan perasa sikit bila ada konflik keluarga, orang kaya...orang miskin...dan kisah kehidupan yang seakan hampir sama. tapi

Bila tengok Kdrama, even base cerita tentang cinta, there is knowledge as the input. Contoh, bila cerita cinta tentang Doktor....setiap episode akan ada kisah and they'll explain every disease had mention in the drama. Other than that, story about law, investigation, foods ingredient, how to be success in business, how to be great students, about bullying and how to rise from the pain of life.....and sooooo on that sometimes can be related with our real life.

BUT.....I'm not saying Kdrama is the best one to watch.....Kdrama also not good and not perfect in certain part. Tapi, persamaan Mdrama dan Kdrama ni ialah para pelakon yang bukan suami isteri saling berpegang tangan. No different....

I'm not major in film to think about other alternative to avoid that scene other than don't do the scene.....
People who are study Diploma, Degree and Master in film....take action if you are Muslim and you love the sanctity of Islam. Just a gentle reminder for us...

Haiii...


Assalammualaikum....

"Krak" (geseran antara tendon dan ligamen jari sedang berlaku)
Blogging start back from today.....not so excited.

I can't go to sleep when my mind burdened with question.
I'm just thinking too much, sometimes the topic can change every minutes and seconds.
It will be more critical when I took caffeine before sleep. Felt like you're running so fast with the eyes closed.

As much time I spend time with my mom as much question I need to answer.
She will repeatedly asking about the same question. I'm still 22...but for her, I'm almost 30.
She's worries about everything but I'm stay chill. Actually, I never refused any possibility...if she said tomorrow, it can be tomorrow. Even, masih dalam dilema. To be honest, it is not easy to manage people's heart.
Huh...let me handle this with maturity.
The topic of today is.....a bedtime story. Means it bored till you fall asleep.

So, apa nak buat esok....esok dan esoknya lagi, selain mereput di rumah. Still have one month for holiday.
Rasa nak buat decoration, since cat rumah masih ada baki yang tersisa dan the colour is white....quite owsem to do something with it. Actually, cat rumah kaler putih I've decided and suggest it to my dad...
"how if we use minimalism style"....."macam mana?"

I've no idea to explain with my dad, karang aku tunjuk segala blog...ig..yang minimalist...lagi tak faham. Mostly, minimal design, aku lebih suka black and white as malay called it 'taik cicak' hah, ini 'taik cicak yang owsem'....So, in easy words I told him..."it's a simple style"....to make him strongly agree with me, I'm added, "rumah boleh nampak luas yah...heh3"...."let's we start with white"...kembalikan warna rumah kepada fitrah asalnya. 
Sebelum ni, cat rumah kaler putih, then kotor sebab adik semua kecik-kecik, masih belum dapat bezakan yang mana kertas, yang mana dinding. Dah tu, cat la kaler kuning air + bahagian atas warna ungu muda dan pink at the other side. Rumah pun dah nampak macam kuih lapis. Dan begitulah kisahnya, even tak jadi la minimalism tu sebab otak aku duk bayang set sofa kaler hitam haha...at least, rumah nampak luas.

Punya la panjang nak cerita pasal cat...fuh
About the tomorrow's plan...I can't tell it by now. But I'll do something minimalist.
I've done for this bedtime story...
Selamat Hari Raya Aidilfitri....^_^v

Iklan Raya TNB #LepasTu

Assalammualaikum....

Hari ni curi masa sikit nak update blog.
Nak cakap pasal iklan raya TNB yang tengah viral sekarang ni.
Ye ye aku pun tengok ...


Pengajaran yang disampaikan dalam method yang pada masa sama memberi hiburan pada kita.
Dibintangi oleh Lan pet pet....rasa rindu dengan kumpulan Senario. Kalau dulu Senario banyak buat sketsa komedi untuk hari raya memang sangat best. That is how my childhood hari raya sangat menyeronokkan.

Berbalik pada video iklan ni....quote dia :
"Tiada kesilapan yang tidak boleh dimaafkan"
Aku rajin sikit hari ni nak buat huraian sebab mood menghurai dah datang sejak malam tadi.  
(Bila adik aku urgently wassap minta aku ajar dia cara buat huraian point untuk subjek pengajian perniagaan)

Ok, baiklah....
Apa yang nak dihuraikan kat sini adalah tentang kemaafan....sekali lagi saya sebut, 'kemaafan'.

 Bukan menjelang hari raya saja kita nak mula memaafkan orang lain. Dalam bulan ramadhan ni dan sepanjang hari-hari kita juga, kita perlu memberi dan meminta kemaafan.

Biasa kita dengar.
"Nanti la, tunggu hari raya aku minta maaf"

"Nnati la, hari raya baru aku maafkan..."

Andai saja kita sempat menemui 1Syawal.
Akar atau point utama yang iklan ni cuba sampaikan adalah, pentingnya kita mengaku setiap kesalahn kita walaupun benda tu sudah berlalu dan meminta maaf tu sangat penting.

Dan kita juga sebagai hamba...dan sama-sama hamba yang hidup dia atas muka bumi ini,
Walau sebesar manapun kesalahan seseorang pada kita, maafkanlah mereka jika mereka benar-benar kesal dan mengharapkan kemaafan daripada kita.

Allah itu Maha pengampun lagi Maha penyayang.
Dan Rasulullah seorang Rasul pun memaafkan umatnya..

Lazimkan memberi dan meminta maaf sesama manusia pada setiap hari....

GIVEAWAY BY SYAZWANI MAZLAN 2016

http://syazwani30.blogspot.my/

Assalammualaikum.....
Sebab banner dia kiut miut lagi cantik.....
Dan asal tak ada kerja je aku ikut GA, asal ikut GA je aku tak ada kerja....hah
Paper aku hari isnin lagi, jadi nak rehatkan otak kejap. heh3

Pemenang bertuah akan menerima tudung/selendang beserta mask sheet setiap seorang!! Jadi.... tunggu apa lagi, jom baca syarat-syarat penyertaan. Mudah je...

Buat satu entri bertajuk GIVEAWAY BY SYAZWANI MAZLAN 2016 (letak gambar di atas tu beserta syarat-syarat penyertaan.)
Follow Blog Wani
Like Page Wani
Selesai buat entri, komen entri ini dan beri link entri tersebut
Terbuka untuk Bloggers seluruh Malaysia
Tarikh Tutup Penyertaan 13 Julai 2016

Giveaway akan terbatal jika penyertaan kurang daripada 30 orang.
Best of luck juga pada yang join....^_^

Misi Iftar TS

- Assalammualaikum -

Salam Ramadhan ke 11....

Semalam baru sahaja selesai satu paper.....Business Law.
Syukur Alhamdulillah sebab Akta dan undang-undang yang aku hafal giler-giler tu juga yang keluar.

Dan sekarang lagi 3 paper yang tinggal untuk diharunggi tahap kesusahannya.
Walaupun otak dah ingat nak balik je.....semoga tabah...

Semalam seorang sahabat baru pulang dari kampung halaman.
Dia baru sahaja kehilangan ibu tercinta beberapa hari yang lalu.....
Meninggalnya di bulan Ramadhan yang mulia, semoga ibunya ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman.

Allah, sedih....sebak bila dia tak sempat berjumpa dengan ibunya yang meninggal sewaktu dia dalam perjalanan pulang....dan kepergian ibunya pada dua hari sebelum peperiksaan bermula.

Setiap kejadian yang berlaku, itu merupakan ujian buatnya di bulan ramadhan.
Ujian kita, tak siapa tahu.
Kita perlu bersiap sedia dalam setiap perkara....tetapkan hati kita pada Allah agar kita sabar dalam semua ujian yang mendatang.
Kematian itu tidak mengira siapa, bila-bila masa kita akan dipanggil.
Hargailah insan yang ada disekeliling kita.
Berbaktilah pada kedua ibu bapa kita selagi mereka masih ada.

Buat sahabat, kami tahu kamu kuat sahabat dan kami tetap ada menyayangi kamu.
Semoga redha dan tabah.
Buat yang terbaik untuk pelajaran kamu.
Percayalah, ada hikmah disebalik kejadian.
Allah telah merancang yang terbaik untuk kita.

Alhamdulillah, semalam pulangnya sahabat dengan wajah yang tenang.
Aku pasti dia sedang berperang dengan kesedihan.
Tapi dia gigih untuk tersenyum.

Perancangan geng TS untuk ambil dia di terminal kemudian berbuka puasa bersama.
Tapi perancangan Allah siapa yang tahu.
Ceritanya, lepas selesai sewa kereta...
Belum sempat kami pergi ambil, dia dah pun otw balik kolej kediaman naik bas.

Tapi, kami tetap pujuk dia ajak buka puasa sama.
Dalam jam 5:30 pm kami bertolak ke bandar.

Suasana dalam kereta agak senyap.
Mungkin semua tak ada modal nak diceritakan.
Tambah lagi dua orang muslimin kat depan, biasanya muslimat akan duk senyap.

Sebelum pergi berbuka puasa, kami singgah ke supermarket untuk mencari kotak.
Sebab tak lama lagi nak cuti sem, kami kena siap sedia nak packing barang.
Ok, misi mencari kotak dah settle.

Kemudian, kami singgah ke masjid besar di bandar untuk berbuka puasa dan solat maghrib.
Tiba kat masjid baru teringat, masjid memang ada sedia iftar setiap bulan Ramadhan.
Boleh pulak terlupa....:D

Jadi ceritanya, kami pun 'ter' join iftar dengan jemaah di masjid dan rasa bersyukur sangat.
Pada awalnya, kami rancang nak iftar minum air dengan makan kurma, lepas tu solat maghrib dan pergi makan kat restoran...

Tapi, itulah perancangan Allah....
Aku kata kat sahabat...

"Perjalanan dan rezeki kita hari ni, Allah dah atur"

"Allah dah tetapkan rezeki kita hari ni, dekat masjid ni"

....sahabat senyum

"Ok, esok nak ke masjid mana lagi? hehe".....gurau seorang sahabat.

....gurau senda disambut dan tenang melihat sahabat-sahabat gembira

Sehingga, misi perjalanan kami hari tu digelar 'Kembara Iftar TS'....'Jelajah Masjid'....'Kembara Masjid'
Macam-macam gelaran ada....ingat ni program ke apa...haha :D

Ini lah rahmat di bulan ramadhan....

Selesai berbuka dan berjemaah di masjid,
Jam 7.15 pm
Tempoh sewa kereta tak boleh nak extend...jadi kami pun decide untuk terus balik memandangkan perut pun dah kenyang. Syukur alhamdulillah dengan membawa pulang sebungkus nasi berlaukkan rendang dan sayur kuah kacang dal, makanan iftar masjid sedekah dari Dorset Hotel.

Kisahnya.....
Misi iftar TS kali ni lari dari perancangan sendiri tetapi mengikut perancangan Allah yang sangat indah.

Geng TS jarang dapat peluang keluar iftar sama-sama.....
Paling kerap pun antara muslimat, di situ la skill masak masing-masing terserlah dan yang muslimin pula biasa iftar kat masjid kampus.

Jadi hari ini, walaupun tak iftar sama-sama antara TS.
Yakin tetap ada hikmahnya...dan yang paling penting dapat tengok sahabat-sahabat tersenyum.

Doakan buat sahabat, agar dia terus tabah menjalani hari-harinya.
Semoga dapat meredhakan kepergian ibunya.
Al-fatihah buat ibunya, Allayirhamah Sainah. 
InsyaAllah....Yakinlah dengan kita sabar dalam setiap ujian, Allah pasti membalasnya dengan seribu satu kebaikan.

GIVEAWAY BUKU {PRE-LOVED} JUN 2016

http://kimchaa.blogspot.my/2016/06/giveaway-buku-pre-loved-jun-2016.html
Klik banner untuk join......
Assalammualaikum...
Macam biasa, seperti semalam....hari ini aku terjaga untuk buka slide financial accounting...sesungguhnya Encik financial accounting adalah first paper aku minggu depan.

Tapi al-kisahnya, aku mencurangi Encik financial accounting dengan merayap ke blog sehingga aku dipertemukan dengan giveaway dari blog KimChaa

Wahaaa kisah apakah ini....
"Sabar ya Encik financial accounting, saya nak join giveaway sat"

Giveaway yang buat aku excited.....
I'm a books lover...jadi bila nampak buku....aku rasa macam nampak makanan kegemaran aku. ^_^

Bila tengok tajuk-tajuk buku, aku sangat tertarik nak baca buku Kembara Afghanistan dan Dyspnea Kehidupan...

Kenapa aku nak sangat buku ni,
Sebabnya....

Kembara Afghanistan
Setelah mengamati sinopsis dan review untuk buku ni.....aku rasa sangat menarik sebab ia menceritakan realiti sebuah pengembaraan. Since aku bercita-cita tinggi untuk menjadi seorang backpacker, boleh la ambil semangat. Buku travelog yang macam ni sebenarnya bagus untuk jadi bahan bacaan terbaik untuk kita. Content dia penuh dengan pengetahuan tentang kehidupan negara lain yang kita tak tahu. Kalau cerita pasal kehidupan, tak mustahil kita boleh ambil ibrah dari buku ni. Nak sangat baca buku ni......>.<

Dyspnea Kehidupan
Terselitnya tajuk 'kehidupan' pada buku ini, menjadi salah satu asbab kenapa aku nak baca buku ni. Bagi aku, membaca tentang kisah kehidupan, lebih banyak mengajar aku tentang manusia. Cara untuk aku muhasabah diri tentang kehidupan sendiri. Memandangkan aku dah jatuh cinta dengan buku ni, aku gigih mencari review buku dan ia sangat-sangat awesome...*mata terkebil2* melihat cover buku dan rupanya ini buku yang aku cari selama ni, lama tak ada kesempatan nak beli sampai lupa buku dalam wishlist....dan aku berharap sangat dapat baca content dalam buku ni.

Baiklah...sekian sahaja.
Yang nak join, boleh klik gambar untuk terjah sendiri blog KimChaa ^_^
Selamat menghidupkan budaya membaca.....

Puasa di perantauan....lagi

 気持ちを言葉にすることができない。
Assalammualaikum....
I supposed to study at this moment. But end up, I put down my pen and lay down on the floor.
Sedar tak sedar, minggu depan dah start final exam...Ganbatte for me yang masih malas-malas nak study. -_-

Puasa di perantauan,
Macam la jauh sangat bila kata 'perantauan'.....but indeed, rasa sangat jauh bila yang namanya keluarga tiada di sisi.

Tapi, sedar tak sedar jugak....dah nak masuk ramadhan ke-3
Cepat sungguh masa berlalu meninggalkan kita.
Dan aku tinggal lagi setahun untuk habiskan degree.

Ekceli, banyak benda lagi yang akan merisaukan aku.
I've learned a lot sejak jadi anak perantau. Aku rasa, ayah aku lagi banyak pengalaman dan banyak benda yang dia belajar sejak hampir 24 tahun hidup di perantauan.
Maka aku tak ada alasan nak bagi kat ayah aku, bila aku kata aku tak kuat sendiri...puasa tanpa keluarga. That is not an excuse to be sad.

24 years is more precious compared to 2 years that I've through.

I can....
As long I still have friends yang sekepala dan seselera makan...
Live is nice, setelah menambah mereka sebagai serbuk perasa kebahagiaan...
pehhh ayat aku...^_^'

Setelah diamati dan dikira, ditolak dibahagi tambah semua.....
Aku akan balik bercuti pada 28 Jun ( Seminggu sebelum raya) sebab paper last aku 27 Jun.

Pada hari raya yang akan datang 2017, sekiranya masih dipertemukan, mungkin aku tak dapat balik atau mungkin aku akan balik cuma seminggu....memandangkan bulan ramadhan semakin miningkat bulan, kemungkinan tahun depan akan jatuh pada bulan 5 dimana aku masih berada dalam mid-sem tahun akhir. Kalau nak balik, nampaknya I've to decide untuk intern dekat hometown. But.....so many 'but' to discuss.....

Hah, apa yang aku cerita dalam entri ni sebenarnya tak bermotif...
I just felt bored if I just lay down on the floor and my eyes follow the spinning fan.
Mana la tahu, lepas merapu kat sini, semangat study tu mai balik...

Pengajaranya..,
jangan la jadi macam saya...
Pi study....minggu depan exam.
Selamat berpuasa....maaf jika ada salah dan silap.
Selamat menjalani bulan yang mulia dengan amal ibadah.
^_^

Happy Junday


Assalammualaikum......

I've no idea about the title.... cuma nak cakap sekarang dah bulan jun
And the picture -_-' I don't know...

I just want to point on the background...
what? betul la....
Ok, forget...

Ramadhan tiba....Ramadhan tiba....
Marhaban ya Ramadhan...Marhaban ya Ramadhan...

Lagu ini dah mula berkumandang bukan sahaja di corong-corong radio.... malah juga di mulut-mulut manusia......

Semangat nak puasa tapi otak duk fikir tema baju raya....amende...
Hah dua kali lima sepuluh dengan aku yang sedang nak mintak kena duku kepala bagi sedar.
Memang tak tipu kalau aku ada sesaat dua...eh seminit dua.....ok fine, sejam dua aku terfikir tema baju raya apa tahun ni. Tanpa sedar dan tak fikir hayat kita takat mana.

Memandangkan....melihatkan....menampakan dan merenungkan...hari isnin ni dah mula bulan ramadhan, InsyaAllah...
Maka di kesempatan ini aku nak menyempatkan diri untuk memohon maaf pada semua manusia di pelusuk dunia tidak kira yang di celah meja mahupun di celah almari...sama sekali tidak terkecuali.

Maaf atas segala salah dan silap yang pernah dilakukan sepanjang hayat kita saling mengenali.
Semoga segala amal ibadah kita diterima Allah s.w.t.....
Berlumba-lumba lah dalam melakukan ibadah, berhenti lah berlumba di atas jalan raya.....

Pesanan ikhlas kasih dan sayang....
Kena ingat  juga, hidup kita tak lama, mungkin ada yang tak sempat bertemu ramadhan dan mungkin juga tidak sempat menemui syawal atauuuuu mungkin tidak sempat menemui hari esok.
Allah :'(
Sentiasalah kita muhasabah diri setiap hari....
Nilai hati kita,
Jauhi sifat Riak, Sombong, Dengki, Kianat etc.
Setiap apa yang kita buat, akan Allah persoalkan tujuan dan niat sebenar kita.

Selamat berpuasa......saudara-saudara islam ku, semoga Allah merahmati kalian.
^_^

People..................



Assalammualaikum.....

Tamat la sudah pembentangan untuk sem 4....setelah melepasi halangan dan cabaran di suku akhir
Maka, selamat mempersiapkan diri untuk bertarung dalam peperiksaan akhir.

Pejam celik, memang rasa sekejap.
So far, presentation tadi not bad.....
It is something yang aku bayangkan macam; 'oh I'll enter the Tiger cage'
But actually its just like a snake cage (Scary tapi tidak berbisa)

But today,
Aku ada masalah dengan yang namanya manusia.
Yang aku sama sekali susah nak faham.
Kenapa???? Why????

apa masalah problem?

The reason : I just have my own problem...and don't want you to get involve in my problem,
Why not at least you smile bukan tak tegur langsung even tak pandang.....so that, we're not feeling in fault..

Kusut memikirkannya,.....memang la I don't even know whether I make mistake or the others member did mistake toward you.

Be open minded person, orang yang matang know how to manage their emotion....bila ada problem dengan orang lain, just put your emotion enough for them not to others. Nasihat kasih sayang.....sebab aku agak tertekan dengan situasi-situasi macam ni.

Mungkin orang akan kata kita hipokrit sebab hati kita tengan sedih dan stress dengan someone else tapi kita masih boleh senyum dengan orang kat sekeliling kita.

Abaikan apa orang nak kata........
Set dalam minda, 'senyum boleh jadi penawar'
I don't know how you will manage to smile in mad but I did it.
It's work, I even can forget that I'm mad......
Tak rugi contohi akhlak Rasulullah..... malah dapat syafaat.

Pengajaran yang aku nak sampaikan....
Ye la, every entry must have input....
"Smile also can change others emotion not only ours"
Sekian.....

I don't like to share the particular things...^_____^'


|| Assalammualaikum ||

When I'm start writing the words in the middle,
it is means the content isn't so important to be read.

Why....and What...!!!
sounds mad right, Im sorry.....not that ^_^'
Actually, the thing is about person or group of people that I concern,
then suddenly all people around the world give concern on them.....why?
why you must concern on them, why not other than them...
*crying under the spotlight in the middle of the field*

I'm secretly be behind them, but people obviously be at the front.
Mysterious me.......to always be 'kipas' behind the door
I'll stay behind...until all people around the world said;
"Who is that girl with lollipop walking on the stage?"

Readers start to think, what I'm talking about....
I already said just now, this is not important, that's why you don't understand.

So, that is the first thing that I don't like to share....
2nd is, don't use my sock!!!!
when I'm only have that one.....joke again.
{Kalau dah itu je stokin kau ada, siapa pun tak nak pakai}
But yes, this ever happened.

One more thing...the last one...
The thing that I like such as anime, Kdrama, Jdrama, Rm....etc.
I just can share with certain people, and not with people that over in acting.
I can't describe them here....
But for those people that I'm willing to share about this thing, its mean, I love you...
hahahaha, ok this is not a joke
I love you chingussssss.....

Be your better self bukan Munafik


|| Assalammualaikum ||
Buat yang julung-julung kalinya, blog update lagi.
I inspired to make this entry sebab beberapa persoalan yang diutarakan oleh beberapa individu, antaranya;

"Nak jadi diri sendiri tu macam mana? kalau diri sendiri asalnya tak baik"

"Macam mana orang yang nak jadi diri sendiri, tapi tak tahu diri sendiri tu macam mana" -_-'

"Orang yang nak berubah tu macam mana? bila kena kecam dengan ayat 'be yourself' "

"Hipokrit dan Munafik tu apa beza?"

Maka aku mula bercakap dengan kaca mata aku yang berpowerkan 250 degree kanan dan 275 degree kiri ini.

Nak bagi jawapan ilmiah lagi bermotivasi mungkin tak dapat tercapai tahap yang tertinggi.
Bagi aku, 'be yourself' is not justified without the word 'better'...
aku lebih prefer ayat 'be your better self'

Kalau kita rasa diri kita tak baik, diri kita banyak dosa....itu tandanya hati kita masih ada cahaya hidayah sebab kita ada kesedaran. Dan kesedaran itulah sebenarnya diri kita.

Tak ada, bila kata "be yourself"

|| "Oh, I've to be myself...aku ni bukan baik sangat pun, maka inilah diri aku, kalau aku jadi baik, nanti orang kata aku hipokrit" ||

Remember this, Allah tidak menciptakan diri kita dari asalnya bersifat jahat. Asalnya kita dilahirkan tanpa dosa, umpama kain putih yang suci, itu lah maksud diri kita yang sebenar. Dari situlah permulaan identiti kita.

Jangan kisah apa yang orang nak kata bila kita berubah jadi lebih baik, sebab kita yang kembali jadi diri kita sendiri, dan diri kita asalnya adalah sebaik-baik kejadian. Allah berfirman:

 لَقَدْ خَلَقْنَا الإنْسَانَ فِي أَحْسَنِ تَقْوِيمٍ
"Sesungguhnya kami telah menjadikan manusia dengan sebaik-baik kejadian"
(At-Tinn : 4)

Yang jahat itu adalah sifatnya musuh manusia (iblis & syaitan)
Maka, jangan takut nak berubah....kita tak buat salah, berubah itu satu kejayaan kita melawan godaan syaitan. You've to appreciate yourself....

"Apa ni, dulu freehair lawa....skarang dah bertudung pulak"

"Eh, dulu boleh lepak keluar malam...asal sekarang dah tak nak, takut kena marah mak ke?"

"Asal dah tak merokok, takut mati ke?"

Abaikan bisika-bisikan manusia yang masih belum jumpa 'nur' dalam jiwanya....
Appreciate yourself....yang terpilih untuk mendapat hidayah.

Ada words ni yang aku sangat rasa deep sebab maksudnya yang tersirat.
"If you find darkness in your heart after you sinned, know that in your heart there is a light, because of this light you can felt the darkness"
A pious man was asked, "Why do you go to Masjid before adhaan?". He reply, "Adhan is to remind the forgetful and I wish not to be from them"
 Dan akhir sekali Hipokrit dan Munafik apa beza?

"Biasanya, orang yang nak berubah, dia akan down dan lemah semangat untuk berubah sebab orang kata dia hipokrit" (Adnin Roslan - 2014)

Betul...

Hipokrit dan Munafik, dari segi bahasa membawa maksud yang sama iaitu berpura-pura.
Munafik : Berpura-pura melahirkan keimanan sedangkan hati tetap kufur kepada Allah.

Contoh : Bila orang tanya adakah dia islam, maka dia menjawab 'ya' sedangkan dia masih tidak melaksanakan hukum-hukum islam, aurat tak tutup, ikhtilat tak jaga, tak melaksanakan solat, tak puasa, syirik pada Allah dan sebagainya...

Persoalannya, rela ke kita digelar Munafik? sedanngkan perkataan 'Hipokrit' menjadi masalah pada kita.

Bila kita dah betul-betul berubah, kita ada rasa nak tutup aurat dengan sempurna, nak jaga ikhtilat, nak jaga solat, puasa tak tinggal, taat dengan perintah Allah dan menjauhi segala laranganNya...
Kita tak akan rasa apa bila orang kata kita hipokrit, sebab kita tahu hati kita tidak berpura-pura.

Dalam masa kita nak berubah, Syaitan tak dapat duduk diam, mereka berada dalam kerisauan dengan peningkatan iman manusia. Macam-macam cara mereka akan buat termasuklah mengganggu hati-hati manusia dengan bisikan-bisikan dan perasaan berputus asa untuk berubah.

Wallahu a'lam
Semoga berubah dengan istiqomah ^_^
Note to self_

TERSIA

|| Assalammualaikum || 

Maaf....
Minda, tolong....
aku nak rehat.

Tak tahu la penyakit apa, tapi bila mata dah ngantuk giler yang tahap gaban punya ngantuk,
sampai rasa nak bukak mata pun tak larat.
Tapi, pada masa tu jugak otak tak berhenti berfikir. Fikir mak ayah, kadang sampai ke nenek, atuk, sedara, sepupu, sepapat, jiran, nenek punya jiran, anak jiran, jiran punya kawan, kawan punya kawan, semua boleh masuk dalam fikiran.

hah...
sekadar metafora bahawa aku nak gambarkan, otak aku ni boleh fikir semua masalah dan kerisauan bila dah terlebih minum kopi atau caffeine...
Memang sengsara jugak la, bila we're trying so hard to sleep, tapi every kind of problems and worries are seems like arranged in front us.

Bila fikir balik,
kenapa banyak-banyak kerisauan, hal-hal dunia yang banyak merisaukan.
//kenapa subjek ni susah? macam mana nak survive bila dah grad nanti? how this.... how that?//

Kan lebih baik aku risaukan hal-hal akhirat.....
//ajal aku bila-bila masa....amal aku macam mana? ibadah aku cukup ke? macam mana hari aku dihisab nanti?//
"Sekadar mana engkau bersedih tentang dunia maka sekadar itu jualah akan terkeluar rasa pentingkan akhirat daripada hatimu. Sekadar mana kesedihan engkau terhadap akhirat maka sekadar itu jugalah akan keluar rasa pentingkan dunia daripada hatimu." [Wasiat Malik Bin Dinar]
Sebenarnya,
Bukan masalah kesukaran tidur yang aku nak cerita.
Tapi,tajuk tersia itu dimaksudkan dengan hidup kita...

Beberapa hari lepas, aku join satu usrah mega anjuran sebuah kelab.
Usrah ini membincangkan tentang umur atau usia. 'peluang atau ancaman'

usia kita boleh jadi peluang pada kita bila dalam usia yang Allah bagi, kita perbanyakkan amal ibadah dan beramal sebelum ajal.

usia kita juga boleh jadi ancaman pada kita bila sepanjang usia kita, kita lalai dan leka dari mengingati Allah, ingkar perintahNya, dan melakukan perkara yang sia-sia.

Jadi, pilihan terletak pada kita sama ada nak terima peluang atau nak sentiasa hidup dalam ancaman.

Kadang kita senang je cakap, nak buatnya tu susah....manusia....biasa la

Cuma, masa ni la kena sedar....nak tunggu umur dah senja baru sedar?
siapa yang yakin 100% dia akan mati umur 40 tahun ke atas? cuba angkat tangan....^_^

Hidup, jangan sombong dengan Tuhan.....
mungkin esok, mungkin lusa, mungkin minggu depan, atau bulan depan, atau boleh jadi tahun depan.....
semua rahsia Allah....kita tak akan tahu.

kenapa, bila lecture/cikgu yang bagi tugas, siapkan dan hantar bila due date...
kita struggle buat, sampai tak cukup tidur....

Tapi, bila Allah perintahkan kita untuk melakukan amal kebaikan, bahkan telah berfirman...

كُلُّ نَفْسٍ ذَآئِقَةُ ٱلْمَوْتِ ۖ ثُمَّ إِلَيْنَا تُرْجَعُونَ

"Setiap yang bernyawa akan merasakan mati. Kemudian hanyalah kepada Kami kamu dikembalikan" [Surat Al Ankabut Ayat 57]

كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ ۗ وَإِنَّمَا تُوَفَّوْنَ أُجُورَكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ ۖ فَمَنْ زُحْزِحَ عَنِ النَّارِ وَأُدْخِلَ الْجَنَّةَ فَقَدْ فَازَ ۗ وَمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلَّا مَتَاعُ الْغُرُورِ

"Setiap yang bernyawa akan merasakan mati. Dan sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu. Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, maka sungguh ia telah beruntung. Kehidupan di dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan." [Surat Ali 'Imran Ayat 185]
Namun, peringatan tentang kematian daripada Allah,
ramai lagi yang masih sia-siakan...

Bila kita tak hantar assignment atau kerja sekolah on time, mesti cikgu akan marah....
mesti rasa takut tu ada...
Tapi bila kita tak ikut apa yang Allah perintahkan walaupun Allah tak bagitahu bila saat kematian kita, dan saat dunia ini dihancurkan....kenapa tak fikir kemurkaan Allah? kenapa masih ada yang tak endah? kenapa tak ada rasa takut?

Allah juga berfirman
"Kehidupan di dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan"

Sepanjang hidup kita, penuh dengan permainan....maka usia kita tersia.
Sepanjang hidup kita, kurangnya kita beribadah....maka usia kita tersia.
Sepanjang hidup kita, penuh dengan angan-angan.... maka usia kita tersia.
segalanya tersia....

Kesimpulannya,
perbanyakkan berfikir soal akhirat agar kita tidak terpedaya dengan permainan dan tipu daya dunia.
walaupun kita kena ingat, dunia juga kita tidak boleh tinggalkan sepenuhnya. Perlu seimbang menguruskan hal-hal dunia dan akhirat. Urus dunia untuk akhirat; maksudnya, setiap apa yang kita kerjakan dalam dunia ini adalah untuk mendapatkan ganjaran di akhirat kelak.

Hati Manusia


Assalammualaikum....
Orang kata 'Rambut sama hitam, hati lain-lain'

Hari ni tak tahu la.
Kenapa banyak betul cerita yang kurang sedap didengar.
Walhal, orang-orang yang kuat tarbiah pun boleh terjebak dengan masalah hati.
Budaya 'Sindir menyindir'

Sikap tidak berlapang dada, suka menyampaikan keburukan demi keburukan seseorang walaupun mereka tidak tahu sejauh mana kebenarannya. -_-

Sedangkan, orang yang mencuri, pecah rumah dan sebagainya, ada hikmah yang Allah nak bagi pada kita. Yang buta mata hatinya. Tidak boleh menerima kenyataan, sehingga berdendam dengan sang pencuri.

Kunci untuk kita melihat kebenaran adalah dengan memaafkan kesalahan orang lain

Aku sebenarnya dah lama tak nak ambil kisah dengan hal-hal sindir-menyindir, yang update status dalam moment wechat, etc.
Bila aku tak kisah maknanya aku dah maafkan, tapi perasaan terkilan tu masih ada sebab, tak sepatutnya isu ni berlaku.

Banyak lagi benda yang mereka tak tahu.....tapi tak pernah bertanya.

Penat nak cerita, Penat nak cakap, Penat nak fikir.........
Penattttttt untuk semua....

Tak banyak yang aku harapkan, melainkan,
Janganlah mereka memutuskan silaturahim....dan,
Janganlah mereka terus berprasangka...

Contact Form