Jagan rasa tamak...

People should know something that everything they do not know.
Tamakkan apa?

Harta?

Duit?

Emas?

Intan?

Permata?

Tak,!

Ini, tamakkan manusia.

Ada ke?

Bila rasa manusia ada sifat ingin memiliki, tak ada siapa boleh ganggu apa yang menjadi miliknya.
Benda macam ni memang agak rare kita dengar. Aku tak nak ulas tentang kisah cintan cintun sebab, tu belum jadi bidang aku...apa yang aku nak cerita ni masih dalam skop 'sahabat'

Kenapa aku kata 'tamakkan manusia'?

Apa kaitannya dengan 'sahabat'?

Ada orang kata, bila dah namanya sahabat baik, sahabat setia hujung nyawa, sahabat sehati sejiwa, sekepala, sejantung, seperut ni..bila dia tu rapat dengan orang baru, memang rasa berat mata memandang, berat lagi hati terluka. (peribahasa haku, suka hati)

certain orang akan rasa bila dia haargai betul2 makna sahabat tu.

so, aku nak nasihat dan sebenarnya aku pun nak muhasabah..

"Jangan rasa tamak untuk memiliki seseorang, sebab dia bukan selamanya milik kita. Kita semua adalah milik Allah. Dan tiba masa, kita semua akan kembali kepada-Nya"

Aku sebenarnya cuba untuk tak kisah kalau kawan aku rapat dengan orang lain...sebab aku tahu tak ada yang nak kata kita ni the only one friend.....(lawak)

"Kawan aku bukan ko sorang je...". Jawab mereka

But I wish to have one....yang rasa,

"aku tak nak ke mana2 kalau tak ada Lin...."

"aku nak pergi travel dengan Lin...."

//Tapi....sungguh aku masih berharap meskipun itu agak mustahil//

When;

"She hang out with her old friends"

"She hang out with her housemate"

"She hang out with her new friends in the new place"

We should understand all the situation.....

Jangan rasa cemburu...hidup bukan untuk memiliki...

For all my friends around the world :D, I ever wish...the one of you can be like thinking of me not for a reason...but I know...kita tak boleh tamak, everyone have right to have more than one bestie...
even I still 'no one' for other,....but act like I'm having one.

dream conversation be like;

"hey, chinggu ya....have a nice day?"

"Anni~"

"wae? gwaenchanha? Geureom, jal ji nae~~"

------eh salah siaran

*waving hand

Kesimpulannya, kalau sayang kawan, we should smile on their happiness, pray for their happiness...


Ok..take care chingussss...lebiew ^_^

Kalau takut dilambung ombak, jangan berumah ditepi laut, tengah laut, mahupun dalam laut...maceh


"Look deep into nature, and then you will understand everything better"
-Albert Einstein-

Selalu tulis blog sebab nak bagi semangat kat orang lain, tapi sekarang menulis sebab nak cari semangat untuk diri sendiri.

Disebabkan symptom depression, I felt lack of interests on my own hobby.
kalau nak aku terangkan dari A sampai Z tentang penyakit ni, tak pasal-pasal aku dah boleh buat buku psikologi. Maka didiklah diri untuk buat research...aku malaih dah nak cerita...adanya aku makin sakit.

Dalam entri ni,
Pertama tama tama sekali, untuk apa yang terjadi pada hari ini dan semalam mahupun semalam malam malamnya..aku nak minta maaf dari hati yang sangat-sangat dalam kat, kakak-kakak, abang-abang, adik-adik, kawan-kawan....dan semuaaaaaaa

Mungkin aku banyak menyusahkan mereka, atau lepas ni lagi banyak menyusahkan mereka...
Orang kata aku sakit diam-diam..
Aku ada masalah diam-diam..

Sebabnya, aku jenis manusia dari planet bumi yang tak suka nak mengadu masalah dengan manusia lain, selalu je tak dapat penyelesaian...Hati kata, Allah kan ada. Tapi kadang expectation aku tu salah bila aku jumpa manusia yang betul-betul boleh tolong...

Dan satu lagi, buat kawan-kawan aku, hari ni aku truly menampakkan awan mendung...dan mungkin ada yang perasan bila hujan mula merintik tapi tak jadi.
Dan bila mereka ajak masuk gambar pun terserlah palsunya senyuman aku.

-_-

Kawan-kawan sekalian, selama beberapa bulan ni, aku cuba untuk nampak kuat,
Tapi bukan pada hari ini. Nak minta maaf kat korang semua sebab tak dapat bagi senyuman ikhlas hari ni. Bila dah rasa kronik sampai tahap 4, tak siapa pun boleh berlakon nampak sihat lagi kan.

Untuk cerita-cerita lama tu, macam mana aku berada pada kedudukan aku sekarang, biarlah aku bukukan dalam tanah, tanam dalam-dalam dan kalau boleh nak letak ubat bagi cerita tu cepat reput. Nak lupakan je semua, tak penting pun.
Aku tahu semua tu ada hikmahnya dan hikmah yang Allah nak bagi tu sangat besar nilainya.

Mak kata, memaafkan orang tu lebih baik, lebih tinggi darjatnya. Allah akan angkat darjat kita.
Baiklah mak.....^_^

Orang selalu kata, "forgive but not forget.."

'forgive' amendenya tu....

ayat mcam tu, semua khurafat dan tahayul je tu..

Bila dah maaf tu...lupakan

Sebab tu la ada orang tanya aku, kenapa tengok aku je mesti nampak aku senyum, tak pernah nampak aku serious...
Hah.... itulah saja satu-satunya cara yang paling berkesan untuk aku lupa segala masalah.
//Oh ok, bukan senyum dengan lelaki...sebab tu la lelaki akan judge aku sombong giler...haha korang kata la apa yang korang nak kata, janji Allah sayang//

Dan akhir sekali,
untuk masalah depression aku setakat ni, aku boleh face it....sebab aku tahu dan masih ada kewarasan yang baik untuk sentiasa ingat pada Allah. Cuma kalau yang pernah mengalami sakit ni, symptom2 tu yang akan buat korang rasa sakit, physically.

That can be naturally, bila banyak benda yang duduk ber khemah, ber camp fire lalu ber picnic dalam otak kita. That's why aku tak boleh terima bila ada banyak benda yang aku kena fikir. Itu aku, bukan mereka dan bukan juga mereka mereka.
Assignment pun tiba-tiba boleh menjadi bebanan walaupun hakikatnya itu satu tanggungjawab....huh sehingga segala yang sepatutnya rasa manis akan jadi pahit.

wasalam...
salam kemaafan....

Satu lagi tentang isu fitnah yang berlaku, jangan kata aku tak kisah. Aku hanya akan serahkan segalanya pada Allah untuk menghukum.

Allah dah janji kan, doa orang-orang yang teraniaya ni adalah antara doa yang dimakbulkan.
But then, aku tak la kejam sangat sampai nak doakan yang bukan-bukan. Cukuplah minta Allah bagi dia satu pengajaran yang boleh buat dia menyesal seumur hidup supaya hari-hari dia boleh minta taubat dengan Allah...hari-hari juga dia akan dekat dengan Allah... kan checkmate!!

Orang macam ni sangat berani dilambung ombak, betul-betul kat tepi pantai jugak dia nak buat rumah....zaman sekarang.

Semoga Allah kurniakan hidayah buat mereka.

Contact Form